ЕЦБ вдигна лихвата с 0.75%, задава се поскъпване на заемите

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши в четвъртък основните си лихвени проценти с безпрецедентните 0.75 процентни пункта. Освен това тя сигнализира и за по-нататъшни повишения, предадоха световните агенции. Така институцията приоритизира борбата си с инфлацията, въпреки че икономиката на Европейския съюз се насочва към рецесия през задаващата се зима.

За първи път в историята си: ЕЦБ повиши основния лихвен процент със 75 пункта - Икономика - Светът - Новините на NOVA - NOVA

След днешното решение лихвата по операциите по рефинансиране става 1.25 на сто. Лихвеният процент по депозитите се повишава до 0.75%, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 1.5%, информира mediapool.bg.

Тази стъпка „ще осигури навременното връщане на инфлацията към средносрочната цел на ЕЦБ от 2 на сто“, пише в съобщение на банката.

През идните няколко срещи управителният съвет на ЕЦБ очаква да повиши допълнително лихвените проценти, за да намали търсенето и да смекчи риска от трайни инфлационните очаквания, посочват още от ЕЦБ.

Членовете на изпълнителния съвет на банката в продължение на седмици се колебаеха дали увеличението на основната лихва да е с 50 или 75 базисни пункта, след като през юли я повишиха с 50 базисни пункта, вдигайки показателя за първи път от 11 години.

Също така ЕЦБ повиши и значително прогнозата си за инфлацията в еврозоната, залагайки на 8.1% за настоящата година, предаде Франс прес.

Анализатори очакват рязко покачване на лихвените проценти от ЕЦБ - DUNAVMOST.com
През 2023 г. ЕЦБ очаква инфлационният темп във валутния съюз да се забави до 5.5%, а през 2024 г. – до 2.3%.

Франкфуртската институция преразгледа възходящо оценката си за икономическия растеж за тази година до 3.1%, допълва Ройтерс.

За идната година обаче ЕЦБ залага на 0.9 на сто, а през 2024 г. очаква ускоряване на растежа до 1.9 процента. През юни прогнозите сочеха съответно 2.8 процента за 2022 г. и по 2.1 процента за 2023 и 2024 г.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *