ЕЦБ: ЕС трябва да регулира биткойн бизнеса

Европейският съюз трябва да обмисли регулирането на бизнеса с биткойни, заяви в понеделник Евалд Новотни от Европейската централна банка. Неговият мотив – рискът от изпиране на пари, предаде Ройтерс.

Криптовалутата поскъпна до 17 000 долара. Внушителните печалби накараха мнозина да поставят под въпрос реалната стойност на биткойните и да запитат дали е възникнал нов „балон”. Централните банки се безпокоят, че ще бъдат обвинявани, ако все още нерегулираният пазар на новия вид валута се срине.

„Само заради мащаба, със сигурност става все по-необходимо да коментираме дали и в каква форма са необходими регулации”, каза Новотни, който е и гувеньор на централната банка на Австрия. „Особен аспект, който трябва да бъде обсъден, е въпросът доколко регламентите относно прането на пари са релевантни тук”, каза той на пресконференция.

От една страна, дори и малките кредитори са подложени на стриктен контрол, що се касае до прането на пари. От друга обаче, дори големи сделки с биткойни за момента се случват без каквито и да било проверки, посочи Новотни. Според него, това е работа на Европейския съюз, а не на ЕЦБ.

Въпреки че няма официални данни, Австрия изглежда привлича компании, продаващи биткойни, защото се смята, че там е сравнително лесно да се получи лиценз за работа, каза Новотни.

„Имаме индикации, че тук в Австрия имаме по-лека, по-проста регулаторна рамка, отколкото в Германия… и следователно виждаме и тенденция такива лицензи (за биткойн търговия) да се дават все повече в Австрия”, коментира Новотни, информира technews.bg.

Според него, Австрия трябва да затегне регулациите си до нивото на германските разпоредби. „В крайна сметка трябва да направим това на европейско ниво”, заключи той.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *