ЕЦБ: Испания разполага с време, Гърция – не

Това коментира Евалд Новотни, член на УС на Европейската централна банка, пред CNBC.
Испания не се нуждае спешно от финансиране, затова не е изненада, че правителството не избързва с искането на помощ. Още повече, че управляващите имат осигурено финансиране до края на годината, допълни Новотни.
Испанският премиер Мариано Рахой продължава да твърди, че страната му няма да прибегне до програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации. Тази помощ е съпътствана с много строги изисквания, които съответната държава ще трябва да изпълнява, припомня CNBC.
Въпреки че всеки четвърти испанец е безработен, Новотни е оптимист за икономиката на страната. Икономическите перспективи пред Испания се подобряват. Не мисля, че някой може да направи сериозна прогноза за 2013 г., така че разбирам желанието на правителството да запази известна гъвкавост, допълни той.
Не толкова оптимистично обаче изглежда ситуацията за Гърция. Важно е да се намери финансиране за Гърция до средата на ноември.
Очаква се ръководителите на МВФ и Световната банка да обсъдят с германския канцлер Ангела Меркел необходимостта от допълнително облекчаване на гръцкия дълг.
Вчера говорителят на германското правителство заяви, че отписването на гръцки дълг не подлежи на обсъждане.
Според Новотни решението относно евентуални загуби за ЕЦБ е политическо. ЕЦБ следва определени правила. Нужно е вземането на политическо решение и то скоро. Гърция се нуждае от ново финансиране в средата на ноември и нямаме много време за дискусии, допълни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *