ЕЦБ няма да върши работата на правителствата, скара се Трише

Не разчитайте на банката да върши вашата работа, каза президентът на ЕЦБ Жан Клод Трише в обръщение към правителствата на страни от еврозоната, които не смогват да овладеят негативните процеси в икономическата си политика. По този начин Трише настоя за по-амбициозни реформи и спазването на строги фискални правила.

Монетарната политика на банката не може да зависи от безотговорността на правителствата. Европа вече е поела по пътя си и не може да остане посредата му, каза още президентът на централната банка.

Изказването му дойде след като цената, на която инвеститорите, купуващи правителствени облигации, се застраховат срещу фалит на държавите, скочи рекордно високо за Белгия и Ирландия. Покачи се също и цената на застроховките срещу фалит на Португалия и Италия.

Това даде основание на финансови министри от еврозоната да призоват за затягане на бюджетните правила в изброените държави, за да се удържи проблема с дълговете в еврозоната на сегашното му равнище. Чуха се предложения и за наказания от страна на ЕЦБ.

Трябва да сме твърди при налагането на санкции, когато правилата се нарушават, посочи Трише.

Bloomberg
Финанси

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *