ЕЦБ обявява дали ще продължи програмата за количествени улеснения

Очаква се Европейската централна банка да обяви дали ще продължи програмата за количествени улеснения. Тя започна през март, като „инжектира“ 60 млн. евро всеки месец в икономиките на страните от еврозоната.

Основната цел на програмата, станала известна като плана „Драги“, е да стабилизира инфлацията на нива около 2% в средносрочен план за страните от Еврозоната. Започналата през пролетта програма е за повече от един трилион евро и по първоначален план трябваше да приключи септември догодина. В края на октомври и началото на ноември обаче президентът на Европейската централна банкаМарио Драгизапочна да загатва за възможното й продължаване, включително и пред Европейския парламент:

Рисковете за влошаване на ситуацията, идващи от забавящия световен икономически растеж и търговията, са напълно видими. Нещо повече – динамиката на инфлационните процеси се забавя, основно заради цените на горивата и остатъчния ефект от валутните курсове на Еврото, на които станахме свидетели по-рано през годината. От днешна гледна точка изглежда, че възстановяването може да отнеме повече време отколокото очаквахме през март, когато оценихме ефекта от нашите мерки.

Заедно с увеличението на ликвидността, Европейската централна банка поддържа негативни лихви по депозитите. Въпреки че България не е член на еврозоната, политиката от Франкфурт има пряко отражение и у нас, най-вече в спадащи лихви и по кредитите, и по депозитите:

Този ефект ще продължи да съществува през цялата следваща година. Това, което наблюдавахме тази година като намаление с около 80 базисна точка на цената на финансиране в банковата система, обясни преди дни подуправителят на БНБ Калин Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *