ЕЦБ остави лихвата без промяна

Наблюдатели и експерти смятат, че ЕЦБ вероятно ще предпочете програмата за изкупуване на облигации от страни като Испания и Италия, които не могат да съберат пари на разумни лихвени проценти пряко от пазарите.
Планът обаче е обект на полемика в кръговете на централните банки. Наскоро двама германци с постове в ЕЦБ подадоха оставки в знак на протест срещу „атаката срещу независимостта на банката“.
Други аналитици пък смятат, че Драги ще продължи политиката си на силни словесни намеси, с които ще се опитва да избягва тежките решения и мерки.
Коментарът на Драги
Еврото е „неотменимо“, но ЕЦБ е готова да се намеси на пазарите, за да наложи намаляване на разходите по заемите, ако е необходимо, каза на пресконференция днес председателят на банката.
Той отбеляза, че спекулативният финансов пазар, залагащ срещу оцеляването на еврото, води до увеличаване на държавните разходи по заемите до неприемливи нива.
Поради това ЕЦБ „може да предприеме категорични, открити пазарни операции в адекватен размер за постигане на целите си“, заяви Драги и допълни, че подробностите по операциите ще бъдат уточнени „в идните седмици“.
След изявлението на Драги, е почти сигурно, че ЕЦБ ще се намеси пряко на пазарите на държавни ценни книжа, за да наложи принудително намаляване на разходите по заемите за държави като Испания и Италия.
Курсът на еврото за кратко достигна 1,24 долара за едно евро след съобщението на Драги за възможна намеса на ЕЦБ на пазара, но след това регистрира спад заради опасенията, че той не обяви никакви конкретни мерки.
Към 12,35 ч по Гринуич еврото достигна 1,2404 долара, най-високото си ниво от 5 юни, но след това бързо намаля до 1,2220 долара за евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *