ЕЦБ пак рефинансира гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи за пореден път ликвидния резерв за гръцките банки, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.Това стана, след като за броени дни вложители в южната ни съседка изтеглиха милиарди евро от сметките си.От вчера гърците могат да теглят не повече от 3000 евро от банките.

Борсовите индекси в САЩ и Азия се покачиха след оптимистичните отзиви от снощната среща на лидерите на Евросъюза за решаване на гръцката дългова криза.

От миналата сряда ЕЦБ за четвърти път увеличава спешната финансова помощ, предоставяна на гръцките банки по механизма ЕЛА,за да се неутрализират масовите тегления на спестяванияот гърците, обезпокоени за финансовото бъдеще на страната.
Късно вчера правителството на Гърция публикува списъка с най-новите си предложения към кредиторите, които настояват Атина да вземе мерки за бюджетни икономии.

В същото време предложеният план предизвика разкол в гръцкото правителство. Част от депутатите заявиха, че няма да гласуват в подкрепа на новия меморандум. Кабинетът обаче все пак се надява, че депутати ще осъзнаят своята отговорност и ще подкрепят очакваното споразумение, което ще даде на страната надежди за развитие.

„Моята лична позиция е, че този пакет с мерки не трябва да бъде одобрен, защото е крайно антисоциален“, заяви депутатът от партията СИРИЗА Алексис Митропулос. Според него пакетът с мерки няма да мине в парламента.

„Меморандумът е по-лош от предишния. Според мен в резултат на новите меркивсеки грък ще загуби най-малко две заплати“, добави депутатът Янис Михелоянакис пред телевизия Channel 9.
Коалиционните партньори от“Независими гърци“ също заплашиха да излязат от коалицията, ако бъде повишен ДДС.
Австрийският финансов министър заяви, че пътят към постигане на желания излишък в гръцкия бюджет е бил договорен. Окончателно споразумение на Гърция и кредиторите й обаче не е възможно без програма за прилагане на обещаните реформи.
„Не може да допуснем трета спасителна програма за Гърция „през задната врата“, каза Ханс Йорг Шелинг, цитиран от Франс прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *