ЕЦБ потвърди готовността си да предостави на Кипър необходимите средства

В специално изявление, банката потвърждава ангажимента си към Никозия и допълва, че е в контакт с Европейската комисия и Международния валутен фонд, след снощния негативен вот за антикризисния план в кипърския парламент. Депутатите отхвърлиха въвеждането на данък върху банковите депозити.
С 36 гласа „против“, 19 „въздържали се“ и нито един глас „за“ парламентът на Кипър отхвърли законопроекта за облагане на депозитите с данък. Това изискване бе наложено от Еврогрупата като условие изправената пред фалит малка страна да получи заем от 10 млрд. евро, за да стабилизира банковата си система. Въпреки разработваните няколко варианта на данъчна скала, последният които освобождаваше от „подстригване“ депозитите до 20 000 евро, предложенията, които предизвикаха напрежение и гняв в Кипър и смут в цяла Европа, не бяха одобрени.
В емоционално изказване председателят на парламента Янакис Омиру призова депутатите да гласуват с „не” на сделка, която ще направи Кипър отново колония. Той заяви, че по този начин парламентът ще отхвърли изнудването на Еврогрупата. Народните представители изразиха силното си разочарование от сделката, наложена на Кипър от неговите европейски партньори.
Дебатът и гласуването се проведе сред над 2000 протестиращи срещу орязването на депозитите, обкръжили сградата на парламента.
Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум изрази съжаление по повод решението. В интервю за холандска телевизия, той потвърди, че Еврогрупата ще остане в готовност да помага на Кипър да осъществи необходимите реформи. Според финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, двете най-големи кипърски банки ще могат да функционират само ако имат ликвидност, осигурена им спешно от Европейската централна банка. Руският президент Владимир Путин изрази безпокойство от евентуалното въвеждане на данъка върху банковите депозити, което ще засегна интересите на руски юридически и физически лица в Кипър, в телефонен разговор с кипърския си колега Никос Анастасиадис. Анастасиадис ще обсъди кризата днес с лидерите на политическите партии на островната държава, а кипърският финансов министър Михалис Сарис ще разговаря в Москва с руския си колега Антон Силуанов. Двамата ще обсъждат условията за кредита от 2,5 милиарда долара, отпуснат от Русия през 2011 година, и евентуално нов руски заем.

Финанси

One thought on “ЕЦБ потвърди готовността си да предостави на Кипър необходимите средства

  • 05.10.2016 в 15:31
    Permalink

    Добър ден, аз съм регистриран частен пари заемодателя. Ние даваме заеми за подпомагане на хората, фирмите трябва да се актуализира СЗО Тяхното финансово състояние по целия свят, с много ниска годишна лихва от едва 2% В рамките на една година, за да период от 30 години погасяване продължителност до всяка част на света. Ние даваме заеми В рамките на 5000 евро до 100 милиона евро. Нашите заеми са добре осигурени, за максимална сигурност е наш приоритет. Ако човек се интересуват се свържете с нас чрез имейл: (24hourstloancompany1@gmail.com)

    Били ли сте били отказали от толкова много банки
    ви е необходимо финансиране за разширяване на вашия бизнес,
    имате нужда от личен заем

    Кандидатствайте за кредит, изпрати определи подробности по-долу:
    1. Пълно име
    2. Адрес
    3. Размер
    4. Продължителност Период
    Брой 5.Phone
    6. Професия

    Г-жа Фарида Стивън

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *