ЕЦБ с нов опит да засили кредитирането в Еврозоната

Европейската централна банка обмисля нови операции по осигуряване на дългосрочна ликвидност на търговските банки в Еврозоната, известни като LTRO. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на публикация в немски вестник.

Според източниците на Зюддойче Цайтунг, този път за разлика от предишната такава програма финансирането, което ЕЦБ би предоставило на банките, ще бъде с падеж между 9 месеца и една година, а задължението на банките е да насочат предоставената ликвидност към кредитиране на бизнеса и домакинствата.

Според допитване на Ройтерс от този месец до трейдъри на паричния пазар, подобна програма ЕЦБ може би ще представи през първото тримесечие на миналата година. ЕЦБ разсъждава и върху други възможни мерки за подкрепа на икономиката, след като този месец беше намалена основната лихва в Еврозоната до 0,25%.

В ЕЦБ традиционно има и гласове, които не са привърженици на прекаленото разхлабване на монетарната политика. Йенс Вайдман по-рано през месеца предупреди, че ЕЦБ трябва да гарантира, че кредитните й операции няма да станат прекалено щедри. Друг глас в тази посока беше на Ив Мерш, който каза тази седмица, че обхватът на възможните действия от страна на ЕЦБ е ограничен и че политиката на предоставяне на повече ликвидност на банките, отколкото те се нуждаят, не бива да се превръща в нещо постоянно. „Топката сега е в полето на частния сектор и правителствата от Еврозоната“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *