ЕЦБ увеличи подкрепата за гръцките банки

ЕЦБ увеличи размера на парите, които гръцките банки могат да заемат от Механизма за спешна банкова ликвидност (програмата ELA) с оглед на проточилите се във времето преговори между властите в Атина и международните кредитори относно прегледа на настоящата спасителна програма .

ЕЦБ повиши максималната сума, която Гръцката централна банка може да отпуска под формата на заеми на банковия сектор, според програмата ELA, с 400 млн. евро до общо 46,6 млрд. евро, обяви в четвъртък Централната банка на Гърция. Това представлява първо увеличаване на размера на Механизма за спешна ликвидност на банките в страната от август 2015-а година насам, когато Гърция наложи контрол на капитала и беше на ръба да напусне еврозоната.

Днешното увеличаване на лимита на програмата ELA, макар и относително малко по размер, отразява нарасналото в последно време изтегляне на банкови депозити, допълни Гръцката централна банка, като поясни, че банките в страната се нуждаят от всякаква допълнителна ликвидност, за да покрият нарастващите тегления на средства. Според официални гръцки банкови представители, фирмите и домакинствата са изтеглили от началото на 2017-а година около 3 млрд. евро.

ЕЦБ отказа да коментира решението си за увеличаване на тавана на програмата ELA.

Трябва да се има предвид, че сигналите за завръщане на финансовото напрежение в Гърция също така възпрепятстват усилията на търговските банки да намалят техните огромни по размер „лоши“ (необслужвани) кредити. Гръцки банкови служители отбелязват, че през миналата година е бил постигнат напредък по този въпрос и че това е видно от приходите за четвъртото тримесечие на 2016-а година на четирите основни банки в страната, които ще бъдат оповестени през следващата седмица. Те обаче отбелязват, че през първото тримесечие на 2017-а година се вижда ново покачване на размера на необслужваните кредити.

Третата програма за икономически реформи на Гърция започна на 19 август 2015 г., като е предвидено да продължи до 20 август 2018 г. Финансовата помощ по програмата в размер до 86 милиарда евро се осигурява от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). Условията за получаване на финансова помощ включват редица мерки и реформи, които Гърция е поела ангажимент да реализира, за да се справи със сегашните си икономически предизвикателства. Общата цел на програмата е да осигури връщането на Гърция към устойчив икономически растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *