Жак Ширак получи две години условно за корупция

Това е първият осъден държавен глава в историята на френската република.
Жак Ширак, 12 години президент на Франция, бе осъден на 2 години затвор условно, признат за виновен за конфликт на интереси и злоупотреба с държавни средства по време на мандата си като кмет на Париж преди 20 години. Парижкият съд го определи като основното отговорно лице в процедурата по раздаване на фиктивни работни места на лица от политическия му апарат. Други 9 обвиняеми по делото бяха освободени или получиха минимални присъди.
Съдът не пощади бившия президент въпреки мнението на прокуратурата в полза на неговото освобождаване и въпреки здравословното му състояние. 79-годишният Ширак не присъства на процеса, след като бе освободен с медицинско свидетелство заради сериозно неврологично заболяване и увредена памет.
Дали осъденият ще обжалва присъдата, ще стане ясно до довечера, обясни адвокат Киежман, защитавал Ширак. Според защитниците бившият държавен глава е приел „спокойно“ новината.
Елисейският дворец остави без реакция вестта за съдебното решение. Премиерът на Франция Франсоа Фийон определи като „закъсняла“, 20 години след случилото се, присъдата над Жак Ширак, а говорителят на социалистическата партия Бьоноа Амон видя в нея „добър знак за демокрацията“. Бившата магистратка и кандидат-президент от партията на еколозите Ева Жоли настоя за отстраняването на Ширак от Конституционния съд на Франция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *