Жан-Клод Трише: Дефицитът в Еврозоната трябва да бъде намален най-късно до 2011 г.

„Банките трябва да осигурят достатъчно кредити, а правителствата в Еврозоната трябва да управляват публичните финанси в подкрепа на възстановяването на световната икономика през 2010 г.“, заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.
В коментар, направен пред седмичника „Билд ам Зонтаг“ той заяви, че възстановяването от финансовата криза изисква концентрирано усилие за намаляване на безработицата, предаде europe.bg. „Банките трябва да играят централна роля в предоставянето на кредити за икономиката… Справянето с последиците от кризата за пазара на труда и обществените финанси представлява допълнително предизвикателство“, поясни той.
Според икономическите прогнози на ЕК от ноември рецесията в еврозоната приключи през третото тримесечие на тази година, но възстановяването ще е бавно и съпътствано от рекордни бюджетни дефицити и държавни дългове. Отчетеният ръст от 0.5% ще бъде последван от по-слаб финал на 2009 г. – увеличение от едва 0.2% на тримесечна база. Все пак комисията ревизира значително очакванията си за валутния през 2010 г. от 0.1% спад на БВП до 0.7% ръст. Икономиката на целия съюз ще се повиши с 0.7% през 2010 г. и 1.6% през 2011 г. след 4.1% спад за тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *