Жан-Клод Трише: Икономическият срив достигна повратната си точка

След оптимистичната визия на Джордж Сорос за развитието на световната финансова и икономическа криза, председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише също коментира, че кризата най-сетне е намерила дъно, а най-големите световни икономики са загърбили най-страшното от върлуващата рецесия, пише днес „Financial Times“.
„Спадът на Брутния вътрешен продукт (БВП) се забавя, като се доближава до повратната точка“, каза Трише.
Неговият коментар дойде малко след констатацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), чесъстоянието на Франция, Италия, Китай и Обединеното кралство все още не е цветущо, но се наблюдава „пауза“ и забавяне на икономическото затъване.
В последните дни се наблюдават редица оптимистични знаци за скорошен изход от кризата. Стойността на глобалните акции се покачва, активизират се бизнесът и потребителите. Производствените поръчки се съживяват, търговията на акции на световните фондови борси се нормализира постепенно.
Въпреки оптимизма, обаче, председателите на водещите централни банки по света, както и експертите на Международния валутен фонд (МВФ) смятат, че световната икономика ще претърпи рязък спад през годината, а слаб повей на възстановяване нормалните темпове на растеж ще се видят едва догодина.
Жан-Клод Трише не забрави да напомни, че икономиките на 16-те държави от еврозоната са изключително слаби в момента и също не се очаква състоянието им да се подобри по-рано от 2010 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *