Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън обявиха споразумение за Брекзит

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че е постигнато споразумение за Брекзит – броени часове преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предадоха Франс прес и Ройтерс.„Има ли воля, ще има и сделка – имаме я! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и Великобритания, което е свидетелство за ангажимента ни да намираме решения. Препоръчвам тази сделка да бъде одобрена“ на срещата на върха на ЕС, написа Юнкер в Туитър.
„Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола“, обяви в същата социална медия и британският премиер Борис Джонсън.
„Сега Парламентът (на Великобритания) трябва да одобри (споразумението за) Брекзит в събота, за да можем да насочим вниманието си към други приоритети, като стандарта на живот, здравното осигуряване, тежката престъпност и околната среда“, добави Джонсън.

И ето първата реакция: Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) заяви, че не може да подкрепи предложеното от премиера Борис Джонсън и ЕС споразумение за Брекзит, предаде Ройтерс. „Не можем да подкрепим това, което се предлага за митниците и условията за даване на съгласие и липсва яснота по ДДС“, се казва в изявление на лидерката на ДЮП Арлийн Фостър и парламентарния лидер на партията Найджъл Додс.
„Ще продължим да работим с правителството да постигане на разумна сделка, която работи за Северна Ирландия и защитава икономическата и конституционна цялост на Великобритания“, добавиха те.
Подкрепата на ДЮП за Джонсън в британския парламент е от решаващо значение, тъй като някои от съпартийците консерватори на премиера казват, че не приемат позицията му по въпроса за ирландската граница, който е основен препъникамък в споразумението за Брекзит.
Борис Джонсън няма мнозинство в британския парламент и без подкрепата на ДЮП е малко вероятно споразумението да бъде прието, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *