Жан-Клод Юнкер: Липса на сделка за европейския бюджет ще бъде катастрофа

Евентуален провал на преговорите ще има „катастрофално влияние“ на финансовите пазари, предупреди той.
Смятам, че позициите на различните страни ще бъдат сближени достатъчно тази вечер, за да бъде постигнато споразумение, посочи Юнкер в интервю за немското радио Deutschlandfunk.
Международното влияние от липсата на сделка би било пагубно за все още прекалено крехките и нестабилни финансови пазари, отбеляза люксембургският премиер и доскорошен председател на Еврогрупата.
Лидерите на Европейския съюз се събраха вчера  в Брюксел довечера от 18:00 часа за важната двудневна Европейска среща на върха в пореден опит за постигане на споразумение за дългосрочната бюджетна рамка на 27-те страни-членки.
Очаква се те да избегнат голямо повишение на бюджетните разходи за периода 2014-2020 г. с оглед призивите за фискални ограничения на Великобритания, Германия и скандинавските страни, които имат общо мнение, че разходите на Брюксел трябва да отговарят на политиките на „затягане на колана“ в отделните държави от ЕС.
Жан-Клод Юнкер препоръча на президента на Европейския консултативен съвет Херман ван Ромпой отново да намали предложения от него план за разходите в Съюза, но предупреди, че трябва да има „лимит“ на тези ограничения.
Трябва да даде ясен сигнал, че Европа е способна да достигне до взимането на решение, заяви бившият председател на Еврогрупата преди началото на срещата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *