Жан-Клод Юнкер: Великобритания да представи писмото за нейната оставка възможно най-скоро

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че няма краен срок, в който Великобритания да стартира преговорите за напускане на Европейския съюз.

По-рано този месец новият британски премиер Тереза Мей сподели пред Юнкер, че Великобритания се надява да проведе позитивни разговори с ЕС след референдума, проведен на 23-ти юни, на който британците гласуваха да напуснат единния блок, но нейната страна се нуждае от време за подготовка на тези преговори.

Агенция Ройтерс цитира изказване на президента на ЕК пред телевизия France 2, в което той отбеляза, че няма краен срок в който Великобритания може да активира Член 50 от Европейския договор, давайки по този начин старт на трудните преговори по развода.

Бих предпочел Великобритания да ни представи писмото за нейната оставка възможно най-скоро, тъй като си мислех, че британците, особено тези, които искаха да напуснат ЕС, би трябвало да са подготвени за тази възможност, сподели Жан-Клод Юнкер.

Той обаче добави, че случаят не е такъв и че правителството на Великобритания ще се нуждае от няколко месеца за фина настройка на нейната позиция.  Но Юнкер отново подчерта,  че Обединеното кралство няма да има достъп до вътрешния един пазар на ЕС, ако страната не се подчинява на европейските правила.

По въпросите около Турция шефът на ЕК заяви, че страната няма какъвто и да е шанс да стане в скоро време член на ЕС. Ако властите в Анкара върнат отново смъртното наказание, ЕС ще спре незабавно процеса по асоциирането, предупреди Жан-Клод Юнкер.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *