Женева въвежда най-високата минимална заплата в света

Швейцарският град Женева е на път да въведе минимална заплата от 23 швейцарски франка (41,7 лв.) на час, след като синдикатите успешно се аргументираха, че не е възможно да се живее нормално с по-нисък доход.

Guiliver/Getty images

Новото равнище на минималното почасово заплащане беше одобрено от 58% от избирателите на местен референдум в неделя. То е двойно по-голямо, отколкото в Германия и Франция, предаде ДПА. При стандартна 40 часова работна седмица минималното заплащане ще е 4086 франка (7411 лв.) на месец, информира manager.bg.

Това става най-високото минимално почасово заплащане в света. Досега на върха в тази класация бяха Люксембург с 13.78 евро (27 лв.) и Австралия с 20 местни долара (26 лв.), показва справка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. За сравнение, служителите получават най-малко 10,15 евро (19,88 лв.) на час във Франция и 9,35 евро (18,32 лв.) в Германия.

Брюксел – Париж - Женева - Замъците по Лоара - Милано за 6 нощувки със самолет от София с полет на дата 16.04.2020 | Караджъ Турс

Референдумът от тази неделя е третият път, в който жителите на града гласуват за въвеждането на минимално заплащане – преди това те 2 пъти отхвърляха предложението. След Ньошател и Юра, Женева е третият, от общо 26 швейцарски кантона, в който се въвежда долен лимит на заплащането.

Стандартът на живот и битовите разходи в Женева са сред най-високите в света. Това е така частично заради хилядите служители на ООН и други международни организации, които получават високи заплати, освободени от данъци.

НА МОРЕТО | Женева предлага джобни на туристите

Хранителните стоки струват двойно по-скъпо, отколкото в Германия, а апартаменти с три спални се дават под наем за около 3500 франка (6300 лв.) месечно.

Женева е деветият най-скъп град в света за емигрантите, според американската консултантска компания за човешки ресурси Mercer.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *