Жените, бедността и кризата

Една трета от българските семейства живеят под прага на бедността. Изследванията сочат, че домакинствата, в които глава на семейството е жена са по-бедни от останалите, информира БНР.

Тези данни бяха обявени от КНСБ по повод международния ден на женската солидарност – 8 март. В края на миналата година броят на заетите жени у нас е намалял 2.5% в сравнение с 2008г.

Средното заплащане на жените е с 15% по-ниско, сравнено със заплатите, които получават мъжете. В сферата на здравеопазването, социалните дейности и финансовото посредничество разликата достига до 35 на сто.

Безработните жени у нас са 117 хиляди, което е с 34 хиляди повече спрямо 2008г. Шансовете на жените да намерят работа са по-малки, отколкото тези на мъжете, по-малки са и възможностите за развитие в кариерата.

Припомняме, в разгара на кризата официален доклад на Европейската комисия, цитиран от EUbusiness показа, че проблемите в глобалната икономика ще бъдат усетени в по-голяма степен от жените, отколкото от мъжете.

Според доклада на комисията финансовата криза ще направи разделението между половете много по-осезаемо.
„Жените по-често имат по-несигурна работа от мъжете и по тази причина вероятно ще усетят по-тежко ефектите от кризата“, се казва в доклада.

Изследването е част от опитите на ЕК да намали разликата между заплатите на мъжете и жените. Данните показват още, че жените в ЕС печелят средно със 17.4% по-малко от мъжете. Жените по-рядко заемат отговорни постове в компаниите си, както и по-често работят на половин работен ден.

Разликата между заплащането всъщност обезценява женския труд и става причина за възникването на стереотипи и традиции. При тези положения жените все по-трудно балансират между служебните задължения и личния си живот. В същото време 60% от високообразованите служители в ЕС са жени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *