Жените – ключът към възстановяването на световната икономика

„Блумбърг“

Глобалните бизнес лидери все повече се обединяват около позицията, че инвестициите в един от водещите неизползвани световни ресурси е изключително важен за постигане на растеж на икономиката в бъдеще.
Кой е този ресурс ли? Жените.
Доклади, публикувани наскоро от Goldman Sachs Group и Ernst & Young, редом с редица други източници, посочват, че използването в най-положителния смисъл на тази дума на таланта на половината от световното население е едва ли не задължително условие за успех за бъдещите бизнес лидери.
„Дойде време да осъзнаем и да се постараем да се възползваме от положителния потенциал, с който икономическото овластяване и лидерските позиции на жените могат да стимулират глобалната икономика“, се посочва в доклада на Ernst & Young, озаглавен „Пионери: за използването на потенциала на жените за световното икономическо възстановяване“. Изследователи от Световния икономически форум пригласят на този призив, отбелязвайки, че проблемът с икономическото овластяване на жените привлича все по-сериозно внимание на глобалната сцена.
Бизнес колежите също се съобразяват с тази тенденция. Статия в Harvard Business School Working Knowledge, публикувана през август, посочва, че много мултинационални корпорации все повече осъзнават, че привличането на жени към персонала е част от решението на проблемите им със засилената конкуренция и застаряващата работна сила.
Професори от Харвард и Масачузетския технологичен институт заедно с изследователи от Корейския институт за труда наскоро интервюираха изпълнителни директори на големи компании, за да разберат дали чуждите корпорации могат да увеличат печалбите, като наемат на работа повече жени от трудовите пазари, на които оперират, особено в регионите, където жените по традиция са изключени от работната сила.

Печеливш подбор на служители

Според резултатите от проучването фирмите, които наемат и повишават в йерархията жени, за да запълнят ръководни позиции, се радват на по-добри печалби – тези ползи застигат както мултинационалните, така и местните компании. Това конкурентно предимство е от особено значение за онези компании, които назначават жени на ключови ръководни позиции.
И въпреки очевидността на причините за стимулиране на икономическия потенциал на жените напредъкът продължава да е бавен. Макар неравнопоставеността между половете в сфери като здравеопазване и образование да е спаднала драстично, икономическото неравноправие продължава да е в сила според Глобалния доклад за неравнопоставеността между половете, която Световният икономически форум публикува миналия месец.
Мудният темп на промяната отчасти се дължи на факта, че правителствените органи приемат, че повишаването на разходите за осигуряване на здравни услуги и достъп до образование на жените автоматично ще доведе до подобряване на икономическия им статус.
„След като направят необходимите инвестиции в образованието на жените, трябва да предприемат и редица мерки за премахване на бариерите пред участието на жените в икономиката, така че да постигнат възвръщаемост на инвестициите си, казва Садия Захиди, икономист към Световния икономически форум и един от авторите на доклада. Невинаги управляващите разбират, че това ще донесе повече ползи за икономиките им в дългосрочен план.“
Липсата на напредък обаче си има и доста висока цена. ООН обяви, че ограничаването на възможностите на жените в държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион струва на икономиките им над $40 млрд. годишно. През 2004 г. в свой доклад Световната банка подчерта, че ниските равнища на участие на жените на трудовия пазар водят до реални загуби, изчислени в БВП на човек от населението.
Наблюдават се обаче и оптимистични промени. Редица нации, които насочиха усилията си към оказване съдействие на жените за постигане на по-голям икономически просперитет, берат плодовете на съобразителността си. Според доклада на Световния икономически форум най-сериозен напредък сред новоразвиващите се икономики е бил постигнат от онези страни, които доскоро изоставаха най-много, включително Обединените арабски емирства и Бангладеш.
Захиди похвали политиците в ОАЕ, които по нейни думи са осъзнали, че имат нужда от потенциала на младите жени, които вече получават образование в университетите на страната и са готови да дадат своя принос за развитието на икономиката след завършване на обучението си. Захиди посочва: „Аргументът за включването им е свързан до голяма степен с конкурентоспособността.“

„Да инвестираме в нежния пол“

Наскоро в италианския кампус „Ла Пиетра“ на Университета на Ню Йорк се срещнаха бизнесмени, политици, учени и лидери на женски асоциации, за да обсъдят как да се възползват от засилващия се интерес към проблема с овластяването на жените. Непосредствената им цел беше да решат как да продължат да подобряват икономическите шансове на жените след глобалната финансова криза.
„Инвестирането в потенциала на жените се доказа като мъдър икономически ход, заяви Бет Брук, вицепрезидент на Ernst & Young. Тук не става дума за осигуряване на предимство на един пол пред друг. Това, което искаме да подчертаем, е, че срещането със и оперирането от различни перспективи помага за подобряване на крайните резултати – за доброто на всички ни.“
„Като потребители жените са един от най-големите „развиващи се пазари“ в света, заедно с Китай и Индия“, посочва Брук и отбелязва, че жените контролират над 80% от решенията за разходи на домакинствата. Сега фокусът се премества към жените в ролята им на предприемачи, служители и потребители, предлагащи уникални бизнес възможности за компаниите, които са достатъчно гъвкави, за да се възползват от тях.
Поради всички тези причини някои от водещите световни компании започват да възприемат жените като следващата голяма ниша за постигане на растеж. През следващите няколко години ще разберем дали цялото това внимание ще се отрази в сериозен ръст на печалбите – за жените, за компаниите и за глобалната икономика – или безславно ще се спука като поредния балон от нарушени обещания и нереализиран потенциал.
Надяваме се да се случи първото. Поне за доброто на икономиката и на света, в който живеем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *