Жестоки забрани и солени глоби за риболова

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) налага забрана на риболова за цялата 2010 г. в крайбрежни зони и в някои вътрешни водоеми в страната с всякакъв вид риболовни уреди и средства.
Забраната е съгласно заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от ИАРА, предаде БТА. Тя е свързана с необходимостта от опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естественото възпроизводство на популациите риба и други водни организми в определени рибностопански обекти.
Във водите на Черно море се забранява стопанският риболов в акваториите на пристанищата и буните с отдалеченост до 1 км от бреговата ивица, с изключение на риболова в зоните на действие на специализираните уреди за стопански риболов (даляни).
Забранява се също стопанският риболов с всякакъв вид тралиращи риболовни уреди в крайбрежните зони, както следва: от нос „Сиврибурун“ до устието на р. Камчия в тримилната зона; от устието на р. Камчия до нос „Емине“ в едномилната зона; в зоната, ограничена от бреговата ивица до линията нос „Емине“ – фар „Несебър“; в зоната, ограничена от бреговата ивица до линията фар „Несебър“ – с. Черноморец. южен нос; от с. Черноморец, южен нос, до устието на р. Резовска в едномилната зона.
Забранените за риболов зони са отворени в периода от 15 септември до 15 ноември само за улов на сафрид при допустим прилов на други видове риба до пет процента.
Забраната включва още стопански риболов с всякакъв вид риболовни уреди и средства в радиус 500 м от местата за вливане на топлите води на ТЕЦ „Варна“ във Варненското езеро, както и в акваторията пред устията на реките, вливащи се в Черно море, в същия радиус от средата на устието на притока. Такава забрана се налага и за акваторията пред устието на р. Ропотамо, ограничена по права линия от нос „Кая“ до нос „Св. Димитър“.
В българския участък на р. Дунав се забранява стопанският риболов с всякакъв вид риболовни уреди и средства в акваторията пред устията на вливащите се в Дунав притоци и канали в радиус 200 м от средата на устието на съответния приток.
Забранява се целогодишно и риболовът в някои участъци на реки и в някои вътрешни водоеми в страната, съобщават от ИАРА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *