Жилищата в Москва поскъпват бързо

Цените на жилищата в Москва скочиха с почти 10 % от началото на годината
Цените на жилищата в Москва са се повишили с почти 10 % от началото на януари и експертите по недвижими имоти не могат да намерят обяснение за този процес. Средната цена на квадратен метър жилищна площ се е повишила от началото на годината със 7,8 % – от 4438 на 4783 долара (от 108936на 117595рубли) според в. „Ведомости”, цитиран от vesti.ru. Поскъпването варира от 6 % при елитните имоти до 20 % при едностайните жилища (през миналата година гарсониерите са се продавали на цена 160 хил. долара, а сега вече вървят по 190 хил. долара).
Експертите по недвижими имоти обясняват поскъпването с увеличеното търсене и по-малкото предлагане на пазара. Юлия Полякова от „Фосборн хоум” разказва, че докато преди една година на една обява за продажба са отговаряли 2-3 купувачи, то днес откликват 10 и повече кандидати. Виждайки „опашката” продавачите вдигат цената.
Друга възможна причина за поскъпването е утежняването на условията за ипотечното кредитиране, но според Полякова обемът на ипотечните сделки не се е променил. Търсенето на ипотечни кредити расте стабилно, но през януари-февруари не се регистрира рязък скок според члена на ръководството на Райфайзенбанк Роман Воробьов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *