Жилищните имоти се сочат като сегмента с най-голям потенциал за развитие у нас през 2010 г.

Жилищните имоти се сочат като сегмента с най-голям потенциал за развитие у нас през 2010 г. – над половината (51,7%) от компаниите, участвали в анкета на консултантската компания GVA Sollers Solutions, го посочват като такъв. Консултантите обясняват това със спецификата на жилищната нужда и с възстановяването на ипотечното кредитиране.
Засилен остава интересът към търговските имоти (17,2% от компаниите очакват потенциал в този сегмент) и индустриалните площи (16,8%). Офисите събират 9,5% от гласовете, а на ваканционните имоти залагат едва 4,8%.
В анкетата, проведена в началото на тази година, са участвали 192 инвестиционни и строителни компании, опериращи на територията на страната. Над 34% от фирмите са активни на пазара от между 5 и 10 години, а близо 22% – над 10 години.
Относно очакванията за движението на цените на недвижимите имоти през тази година най-голям дял от компаниите – общо 43,5%, очакват стабилизиране на цените през 2010 г. Близо 29% прогнозират слабо понижение, а 19,4% – слабо повишение. 6,7% очакват цените да отбележат силен спад, а 1,5% предвиждат силно повишение.
Като цяло 46,7% от инвеститорите в строителния сектор очакват подобрение на икономическата обстановка в страната.
Над 42% от анкетираните компании планират инвестиции в имоти в следващите 5 години. В срок до 2-3 години инвестиции в имоти предвиждат 30,7% от компаниите, а 14,4% очакват да го направят още тази година. 12,5% са посочили, че не планират инвестиции в имоти.
За финансиране на бъдещите си проекти в сферата на имотите 41,3% от фирмите разчитат на привличане на инвеститор, 39,2% – на частично банково финансиране, а 7,6% – на пълно банково финансиране. Само 8,1% разчитат на собствени средства и едва 3,8% на предварителни продажби „на зелено”.
Най-голяма нужда от консултантска помощ компаниите изпитват на етап реализация – 46,7%, близо 30% имат нужда от консултантска помощ на етап проучване, 27,2% – при концептуалната подготовка, 22% – за маркетирането. Възможните отговори тук са повече от един.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *