Жилищният пазар ще се раздвижи в края на годината

Жилищният пазар ще започне да се възстановява към края на годината. Това е заявил изпълнителният директор на инвестиционната компания Orchid Developments Group Limited Гай Мейохас, при представяне на финансовия отчет на компанията за 2008 г.,Двата основни проекта на компанията са в София и Варна. И на двата пазара се отчита забавяне на продажбите на апартаментите в тях в резултат на икономическия климат и затягането на изискванията на банките за ипотечно кредитиране. В началото на годината компанията реши да отложи развитието на повечето от проектите си и да намали мащаба на други. В резултат на това в момента тя продължава развитието на три проекта във Варна, за които смята, че имат потенциал – търговският център Grand Mall, мултифункционалният комплекс Orchid Gardens Varna и жилищният комплекс Orchid Hills Varna.

От компанията казват, че над 70% от площите в мола вече са отдадени под наем, като в момента се водят преговори за още 11% от тях. Компанията е продала 309 от 471 апартамента в Orchid Hills Varna, като е завършила изграждането на първата фаза от комплекса. Orchid Gardens Varna се очаква да бъде завършен в началото на 2011 г., като компанията е продала 12 жилища за общо 3.1 млн. евро.

Дружеството е приключило и изграждането на Orchid Hills Sofia, в който е продала 172 от общо 177 апартамента. Миналата година компанията продаде хотела Явор в Златни пясъци за близо 10 млн. евро. Orchid отчете печалба от 135 хил. евро за 2008 г. в сравнение със загуба от 3.4 млн. евро за 2007 г.

Класа
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *