Жителите на Катуница ще се простят с 16-годишния Павел Толев

Въпреки мъката, в Катуница обстановката се успокоява. Третата нощ на протеста премина в диалог с полицията. На преговорите присъстваха главният секретар на МВР Калин Георгиев и директорът на Областната дирекция на МВР главен комисар Тодор Чонов. Разговорите се проведоха пред изгорелите къщи на Рашков, а местните носеха свещи. Жителите на Катуница са категорични, че ще продължат протестите си до момента, в който бъде изпълнено основното им искане – изселването на фамилията на Кирил Рашков. Третата нощ от протеста премина без сериозни инциденти. Пред двете изгорели къщи на Рашков имаше кордон от жандармерия. Близо два часа протестиращите разговаряха с комисар Константин Баков – замeстник-директор на Полицията в Пловдив и с началника на „Охранителна полиция“ комисар Тодор Гребенаров.
Заради събитията в Катуница, президентът Георги Първанов отмени заплануваното си посещение в Карнобат. Той ще проведе срещи в Пловдив във връзка със ситуацията. Премиерът Бойко Борисов коментира, че решението на Първанов може да нажежи обстановката в региона. Борисов повтори критиките си към действията на МВР при събитията в Катуница. Срещу няколко лица, включително и цар Киро са започнати мащабни действия от страна на Прокуратурата, данъчните служби и правоохранителните органи, каза Борисов.
Полицията не се справи и пропусна случая, заяви генерал Васил Василев.. Той беше начело на полицията през 2002 г., когато във Видин избухнаха безредици около т.нар. „клан Зрънкови“.
Политологът Евгений Дайнов коментира, че събитията в Катуница са повратен момент  в историята ни, сравними с опита за палеж на парламента през 1997-а година
Според председателя на ромската организация „Арете“ Румян Русинов конфликтът в Кануница не е етнически, но може да прерасне в междуетническо напрежение, ако партиите се опитат да се възползват от него.
В неделя близо 2000 души изпратиха по последния му път прегазения Ангел Петров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *