Жозе Барозу представя годишното си обръщение за състоянието на ЕС

 
Прогнозите са, че Барозу ще лансира идеи за още по-силна икономическа и политическа интеграция, а с най-голям интерес се очаква обявяването на проекта на Еврокомисията за единен банков надзор като основа на бъдещ Европейски банков съюз.
Единният банков надзор се очаква постепенно да обхване всичките близо 6 хиляди банки в Еврозоната и да сведе до минимум рисковете за стабилността на сектора. Благодарение на него ще стане възможно и бъдещият Европейски механизъм за стабилност да финансира директно изпаднали в затруднение банки – без това да увеличава държавния дълг на съответните страни.
Този единен надзорен механизъм ще е първа стъпка в изграждането на Европейски банков съюз, който на следващ етап трябва да включва и общи схеми за оздравяване на банките и гарантиране на депозитите в еврозоната. Някои от страните извън нея вече дават признаци на нервност че всичко това задава разделение и оформя Европа на две скорости. Не е ясно каква роля ще бъде отредена за тях, очаква се да получат възможност за доброволно включване към единния надзор при определени условия. Водеща в него обаче ще е Европейската централна банка – а страните които не използват общата валута не са представени в нея, и ако не бъде намерен компромис, ще останат извън процеса на вземане на решения.
България засега няма решение дали ще се включи в бъдещия банков съюз. Постоянният представител на страната ни в Евросъюза Димитър Цанчев подчерта, че на този начален етап от процеса за страната ни е много важно да участва активно в консултациите по него със страните от и извън Еврозоната:
От особено значение ще бъде да се изяснят редица детайли около предложението и те ще повлияят за формиране на позицията на нашата страна, а също така и на позициите на останалите страни-членки. На настоящия етап все още няма държави-членки, които да са заели окончателна позиция „за“ или „против“ включването си в банковия съюз. Очевидно че всички изчакват и ще съсредоточат своето внимание върху консултациите по елементите на предложението. 

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *