Жозе Барозу: Справяме се с кризата, имаме дългосрочна визия за ЕС

По думите му Европейският съюз е успял да опровергае критиците на еврозоната, които са предричали край на единната европейска валута.
Справяме се с кризата. Имаме дългосрочна визия за съюза ни. Това беше една добра седмица за Европа не само заради Нобеловата награда за мир, която значи много за нас, но също и в по-конкретни термини заради много важното споразумение за Единния надзорен механизъм, както и това за Гърция – то беше сходно като важност. Трябва да ви кажа, че съм наистина уверен, че ще преодолеем трудностите, каза Барозу на заключителната пресконференция в края на двудневния Европейски съвет в Брюксел.
Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой също изрази задоволство от договореностите, постигнати на срещата, но подчерта, че европейските лидери са силно разтревожени за ситуацията в Сирия.
Все по-влошаващата се ситуация в Сирия е положение, от което сме ужасени. Носим морална отговорност в този случай, когато толкова много невинни животи биват загубени. Подчертаваме сериозността на ситуацията и нуждата от подкрепа за сирийските опозиционни сили по най-ефективния начин. Подчертаваме нуждата от това Асад да се оттегли от поста и да се проведе реален политически процес, обясни Ван Ромпой.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *