Жп линията Септември – Бургас ще бъде завършена до лятото

Жп линията в участъка Септември – Бургас е почти готова и до средата на годината очаквам да бъде завършена рехабилитацията на последната отсечка от Септември до Стамболийски, с което ще бъде готова цялата жп линия Септември – Бургас. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на откриването на обновената жп линия Стамболийски-Пловдив и новоизградения Интермодален терминал-Пловдив. Министър Алексиев е съобщил още, че по линия на Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. в модернизацията на направлението от Септември до Пловдив са инвестирани 630 млн. лв. „До средата на годината обновената жп линия от Септември до Бургас ще позволява движение на пътническите влакове със скорост до 160 км/ч“, е посочил той. По думите му разстоянието от Септември до Бургас ще може да бъде изминавано за под 3 часа, с което времето се съкращава наполовина. Министърът на транспорта е допълнил, че очакванията са до 2022 г. да бъде завършена изцяло железопътната магистрала, свързваща Сърбия през България до Гърция и Турция, и през пристанище Бургас към Близкия Изток.
Служебният министър е обяснил, че новите жп линии са електрифицирани и оборудвани със съвременни ERTMS системи, които са съвместими в цяла Европа и осигуряват най-високо ниво на безопасност. „Паралелно с инфраструктурата, обновяваме и жп гарите по новите трасета, за да осигурим по-голям комфорт на пътниците“, е посочил той.
Пловдив е кръстопът между два европейски коридора, както и пресечна точка на две пътни и железопътни магистрали. Това е причината именно тук да бъде построен първият интермодален терминал, изграден с европейски средства, е коментирал министър Алексиев. Обектът вече има Акт 16.
Министърът е припомнил още, че успоредно със строителството на терминала, е стартирана процедура за отдаването му на концесия. Направените проучвания показват, че е по-целесъобразно частен оператор да стопанисва такъв логистичен център, смята Алексиев. Поради обжалвания, процедурата към момента е спряна и предстои нейното повторно стартиране. По думите на министъра, след реализацията на транспортните проекти в района на Пловдив в последните години, той вече има всички предпоставки да се превърне в логистичен център за бизнес и търговия.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *