Жълт код в 12 области на страната

Над страната преминава студен атмосферен фронт. Обилен е снеговалежът по високите полета на Западна България, включително и в София.
Над 200 специализирани машини са включени в почистването на улиците в София, което е започнало около 3.00 часа тази сутрин, непосредствено след началото на силния снеговалеж, съобщиха от Столичния инспекторат.
В София се затваря част от централната зона, за да може да бъде изчестен снега. Забранява се временно движението и паркирането пред храм- паметника Александър Невски, Народния театър и Президенството.
Към момента превозните средства на Градския транспорт се движат по разписание. По високопланинските участъци се движат при зимни условия, но спазват разписанието си, увериха от Центъра за градска мобилност.
От инспектората призовават гражданите да почистят тротоарите при жилищата си. В следобедните часове ще започнат и проверки за изпълнението на това задължение.
Пътищата в западната част на страната са почти навсякъде хлъзгави, със заснежени настилки, разчистени, с размекнат сняг, има опасност от загубване на управлението при по-висока скорост при тези пътни условия.
На автомагистралите няма задръствания и образували се колони, както и трайно спрели автомобили. Временно на автомагистрала „Хемус“ се спираха товарните автомобили още в дълбочина в Плевенска и в Ловешка област и в Софийско, за да не се образуват задръствания и за разчистване на пътното платно. Тези автомобили вече се движат и няма чакащи.
В цялата Смолянска област всички автомобили трябва да ползват вериги за сняг, забранено е за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.
През Прохода на Републиката всички товарни автомобили трябва да ползват вериги. През прохода „Предела“ на пътя Симитли-Разлог в Благоевградско продължава забраната за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.
Възстановено е движението след Земен и затруднения на пътя Благоевград-София, международния път София-Кулата. При квартал Левски на Кочериново имаше проблеми и временно задържане на движението заради закъсали ТИР-ове, но това е преодоляно, същото се отнася и за пътя София-Варна за района на Севлиево, където имаше завъртял се товарен автомобил и препречил платното. Сняг вали в Хасковско, Пловдивско, Смолянско, районите на Самоков и Боровец, пътните платна се разчистват от техниката на поддържащите служби. В районите на Боровец и Самоков всички автомобили трябва да ползват вериги, товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.
Километрична опашка от превозни средства се е образувала в района на разклона за Борово по пътя Русе – Бяла. Пътят не е разчистен, въпреки уверенията на Пътното управление съобщават, че много машини работят. Камионите се спират още преди град Бяла.
„Пътната полиция“ предупреждава водачите на автомибили, които не са оборудани със зимни гуми и не разполагат с вериги за сняг, да се въздържат от пътуване.
Полетите от Летище „София“ закъсняват с около час и половина. С големи закъснения излетяха всички самолети от 6.00 до 10.00 ч. Силният снеговалеж наложи неколкократно почистване на пистите и антиобледенителни процедури.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *