Жълт код заради снеговалежи в 25 области

В Централна, Източна България и в Благоевградска област ще вали дъжд и сняг. В останалите области ще вали обилен сняг и ще се образува нова снежна покривка.

Код „жълто“ означава, че времето е потенциално опасно. „Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете“, заявиха от НИМХ. Очаква се до бурен североизточен вятър, който може да доведе до образуване на снегонавявания в Северна и Североизточна България. В крайните южни райони от страната, по-голямата част от Горнотракийската низина и по Черноморието все още вали дъжд, който през нощта, с активизирането на валежите, ще започне да преминава в сняг. Ще духа слаб и умерен вятър от северната четвърт, с тенденция на усилване. Температурите ще са между минус 1 и 4 градуса, в източните райони до 6-7 градуса. Над планините ще е облачно, мъгливо и ще вали сняг, в западната част на Стара планина – най-обилен. Ще духа умерен и силен вятър от изток-североизток, което ще е причина за образуване на навявания и преспи по проходите.

От Столична община съобщиха, че през нощта пътните настилки в София са обработени срещу заледяване, предаде БТА. Със смеси са били обработени улиците на градския транспорт, стръмните участъци и улиците с обществена значимост. Общо 132 специализирани машини са работили през нощта в Столичната община. В районите „Надежда“, „Илинден“, „Сердика“, „Лозенец“, „Възраждане“, „Банкя“, „Нови Искър“ „Панчарево“, „Витоша“, „Люлин“, „Овча купел“, „Триадица“, „Връбница“ и в природен парк Витоша снегът е бил избутван от пътните платна. Пътните настилки в страната са мокри и заснежени, а по високите и усойни места има заледени участъци, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти. Затворени са проходите Златица – Етрополе, Твърдица – Елена, Троян – Кърнаре, Върбишки, Дюлински – за товарни автомобили, Вратник и Шипка – за автомобили с обща маса над 10 тона, а Айтоски – за автомобили с обща маса над 20 тона. Всички автомобили да са с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета през прохода „Петрохан“, „Рожен“ и „Превала“. Камионите трябва да са без ремаркета и полуремаркета по пътя Велинград – Юндола, Велинград – Сърница, Ракитово – Цигов чарк – Превала, Белово – Юндола, Батак – Доспат, Доспат – Сърница, Девин – Михалково и Борино – границата с Гоце Делчев. Всички автомобили трябва да са с вериги по пътя Батак – Доспат, при снеговалеж движението на товарни автомобили, задължително, се осъществява с вериги по пътя Костенец – Дупница и Боровец – Самоков – София.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *