Забавяне на икономическия растеж в САЩ до 2%

Икономическият растеж на САЩ се забави очаквано през второто първото тримесечие на настоящата година до 2,0%, тъй като силните потребителски разходи бяха компенсирани от слабия износ и по-свиващи се бизнес инвестициите, показва окончателната неревизирана оценка на Департамента по търговия.

Резултат с изображение за сащ икономика

Брутният вътрешен продукт на САЩ се повиши през второто тримесечие на 2019-а година с 2,0% при аналогична предходна оценка и експресна оценка за повишение с 2,1%, като това представлява забавяне спрямо икономически растеж от 3,1% в началото на годината. Очакванията си тази тенденция на забавяне да се запази до края на годината в резултат най-вече на продължаващата търговска война с Китай и слабото представяне на глобалната икономика.

Графика на БВП на САЩ

Графика на БВП на САЩ

Ключова подкрепа за икономическата експанзия през периода април – юни оказаха потребителските разходи, които нараснаха с цели 4,6% след анемично повишение с 1,1% през първото тримесечие, отбелязвайки най-солидното темпо на растеж от четири и половина години насам (от последните три месеца на 2014-а година).

Трябва да се има предвид, че разходите на домакинствата по принцип формират повече от две трети от общата икономическа активност в САЩ. Подкрепа за силно растящите потребителски разходи оказва близо 50-годишното дъно на американската безработица и увеличаващите се заплати. Но неотдавнашният спад в доверието на потребителите на фона на опасения относно митата върху вноса на китайски потребителски стоки, които влязоха в сила през септември, може да предизвика забавяне на растежа на потребителските разходи през следващите месеци.

В същото време бизнес инвестициите се свиха доста по-рязко от предходната оценка при слабо нарастване на корпоративната печалба, което вероятно ще продължава да хвърли сянка върху представянето на американската икономика на фона на притесненията на финансовите пазари за риск от предстояща рецесия.

Бизнес инвестициите се свиха през второто тримесечие с 1,0% при предишна оценка за понижение с 0,6%, отбелязвайки най-солиден спад от края на 2015-а година, докато инвестициите в жилищния сектор се понижиха с 3,0% вместо с 2,9%, като в същото време държавните разходи се увеличиха с 4,8% вместо с 4,5%, според предходната оценка.

Стойността на бизнес запасите (на непродадените стоки) беше ревизирана слабо нагоре до 69,4 млрд. долара от предишна оценка за 69,0 млрд. долара, но остана далеч под аналогичните данни за първото тримесечие, като слабите бизнес запаси отнеха 0,91 процентни пункта от растежа на БВП през второто тримесечие.

Негативно влияние върху икономическия растеж през периода април – юни оказа и силният спад с 5,7% на американския износ, докато вносът остана без промяна, като големият търговски дефицит от 980,7 млрд. долара отне 0,72 процентни пункта от БВП на САЩ през второто тримесечие, информира bnr.bg.

Корпоративните печалби след облагането с данъци пък нараснаха през второто тримесечие с 3,3%, което обаче представлява сериозна низходяща ревизия от предходната оценка за повишение с 4,8%

Слабите бизнес разходи и сдържаният растеж на корпоративната печалба могат да породи съмнения в способността на потребителските разходи да продължават да генерират относително добър растежа на американската икономика.

Продължаващата близо 15 месеца търговска война на администрацията на президента Доналд Тръмп с Китай заплашва настоящата най-продължителна в историята експанзия на американската икономика, която вече навлезе в 11-та си година. Търговската война започва да вреди на промишленото производство и на бизнес инвестициите, предизвиквайки опасения на финансовите пазари за надвиснала икономическа рецесия.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *