Забравете Bitcoin, сега Dogecoin става див

Знаете, че инвестицията е донякъде неконвенционална, когато популярният уебсайт  Know Your Meme е основният източник на основна информация. Но дори и в размирния свят на криптоциклетите валутата Dogecoin /Догекойн/ се смята за доста диво същество.  Тя стартира през 2013 г., вдъхновена от краткотрайната онлайн лудост за снимки на определена японска порода кучета. През миналия уикенд обаче тя почти се е удвоила и сега е на стойност повече от 2 млрд. долара.

Първоначално създадена на шега през декември 2013, към днешна дата Догекойн се радва на истинска популярност и множество последователи (особенно сред аудиторията на известния сайт за забавление 9gag). Създадена от Били Маркъс, криптовалутата се ползва най-често за дарения и поощряване на потребителите във форуми. Само до средата на 2015 година, 100 млн. догекойна са били в обръщение, а с всяка следваща година броя им се покачва с 5256 монети. Пазарната капитализация вече  $258,868,533.

Dogecoin постоянно нарастваше  през декември, но последният скок подсказа за скептиците на „криптохип“. Разбира се, все още е зад най-големия звяр в пакета с цифрови пари, Bitcoin, чиято обща стойност възлиза на над 270 млрд. долара. Но като се има предвид, че Dogecoin първоначално е била предназначена за пародия на бума на Bitcoin, нейният основател, Джаксън Палмър, вече не е много щастлив, след като е подхлъзналпримамката си. „Фактът, че повечето разговори, които се случват в медиите и между връстниците, се фокусират върху инвестиционния потенциал, е тревожно“, каза той по-рано този месец.

Поддържане на нестандартни решения

До неотдавнашното увеличение на стойността си, Догекоин не е бил известен отвъд малка котерия от джуджета.  Но в спортните кръгове поддръжниците на криптограмата са спечелили репутацията си за някои неортодоксални възможности за спонсорство.

През 2014 г. американски състезателен автомобил стана изненадващ бенефициент, когато членовете на общността на Dogecoin решиха да помогнат на автомобилния състезател от Наскар – Джош Уайз, дарявайки 55 000 долара от цифровата валута. През същата година от Dogecoin  финансираха  25 000 долара, за да изпрати отборът по бобслей на Ямайка на зимната олимпиада.

Спортните аутсайдери очевидно са се справили добре с Dogecoin, но какво ще кажете за инвеститорите? Дали те ще лаят неправилното дърво, ако купуват във валутата? Едно нещо, което трябва да имате предвид, е, че догекоините са много по-многобройни от биковете. Правилата, на които се основава Bitcoin, определят, че могат да бъдат създадени само 21 милиона битове, а тази цифра все повече се приближава. Не е ясно какво ще се случи с стойността на bitcoins, когато тази граница е достигната.

Bitcoin е много по-оскъден от Dogecoin

Dogecoins се „добиват“ по същия начин, както bitcoins – тоест, те са създадени с използване на компютърна мощност за обработка. Въпреки това, за разлика от Bitcoin, няма ограничение за броя на догекоините, които могат да бъдат произведени, като вече съществуват огромните 100 милиарда. Това помага да се обясни защо всеки догекоин понастоящем струва по-малко от два американски цента, докато пиковата стойност на Bitcoin към момента стига дори понякога и почти $20 000…

„Малко доверие,повече скептецизъм

Здравият разум ни казва, че оскъдните стоки са по-склонни да поддържат своята стойност, отколкото изобилните. Но в света на криптокомпозициите здравият разум е може би лошо ръководство за бъдещото поведение. И в света на икономическите експерти все още има широк скептицизъм по отношение на всяка форма на криптовалутите.  Проф. Итън Илзецки от Лондонското училище по икономика заяви пред Би Би Си: „Цифровата валутна единица няма вътрешна стойност, освен ако не може да се използва в транзакциите, и не мога да посоча нито една криптираща валута, която е по-полезна при транзакции, отколкото кредитна карта, която е деноминирана в долари или паунда или йени. Няма нищо лошо в частните цифрови валути, но те трябва да бъдат добре проектирани и добре обмислени. Те  струват много, защото хората казват, че си заслужават много, но аз съм малко убеден, че  имат някаква дългосрочна стойност.“

 

Милен АТАНАСОВ /по Би Би Си/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *