Забрана грози дизеловите автомобили?

Забрана заплашва производителите и търговците на автомобилите с дизелови двигатели. Само преди няколко дни такива мегаполиси като  Мексико, Париж, Мадрид и Атина поеха ангажимент да спрат от движение по техните улици дизеловите автомобили до 2025 г.

Споразумението бе оповестено по-рано тази седмица на срещата на инициативата Си 40 (C40), която обединява някои от най-големите градове в света зад каузата да намалят въглеродните емисии. Премахването на дизеловите автомобили бе цел, която кметът на френската столица Ан Идалго си постави, както в предизборната си програма, така и когато пое поста през 2014 г. Тогава мадам Идалго /както обичайно я наричат жителите на френската столица/  даде за пример японската сторицаТокио. За Франция това е голям обрат, след като преди повече 20 години правителството определи дизела като бъдещето на градската мобилност и го подкрепи, припомни Идалго. Сега, признавайки, че частиците, отделяни при изгарянето на дизела, могат да причинят сериозни здравословни проблеми, кметицата призова правителствата по света отново да окажат влияние върху производителите. В Париж има вече доказани 2500 смъртни случая всяка година, кито са причинени от замърсяването на въздуха, акцентува на тревожните факти Идалго.

Кметът на Мексико Мигел Анхел Мансера от своя страна заяви, че дизеловите автобуси в града поетапно ще бъдат спрени от движение и заменени с алтернативи. Като цяло автобусната система ще бъде заменена от хибридни превозни средства, а в последствие в града ще се появи и първото електрическо трасе.

Смесицата от висока концентрация на хора в населените райони и бедността е сигурна рецепта за зараждане на дебела „мъгла“ над големите градове. От началото на годината в столицата на Индия Ню Делхи в действие добре познатата схема за четните и нечетните номера на колите в опит да се намали замърсяването на града. Нарушителите са глобявани с 2000 рупии (около 40 долара). Рестриктивните мерки не се отнасят за линейките, пожарната, полицията и такситата. След две седмици действие на забраната еколозите са изчислили, че праховите частици във въздуха е намаляло с 18%. Схемата за движение четни/нечетни номера се прилага и от някои големи европейски столици като Рим и Атина, но това станва предимно през горещите летни месеци, когато е засилен и притокът на туристи към тях.
Кметовете на десетки от най-големите градове в света се събират тази седмица в Мексико, за да обменят опит и да обсъдят конкретни мерки за намаляване на емисиите на парникови газове.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *