Забраниха на Тръмп да замрази визите за спечелилите зелена карта

Федерален съдия във Вашингтон е разпоредил администрацията на Тръмп временно да възобнови издаването на визи за хората, спечелили от лотарията за зелена карта (програма за разнообразяване на имигрантския поток).

публикувано от

Промяна: САЩ отказват "Зелена карта" на бедняци

„За да бъде ясно, няма законово изискване всяка налична виза да бъде издавана“, пише в решението си от петък окръжен съдия Амит Мехта, назначен от президента Обама. „Но това не означава, че Държавният департамент би могъл ефективно да спре програмата за разнообразие за дадена година, като просто не прави нищо и остави времето за изчакване на всички висящи молби за визи да изтече.“

Затягат взимането на Зелена карта за САЩ | chernomore.bg

 зелени карти печелят до 55 000 имигранти

които идват от страни с исторически ниски нива на имиграция в САЩ. Държавният департамент издаде около 12 000 визи за разнообразие за лотария 2020 до издаването на заповедта на Тръмп, информира bg-voice.com.

Тези, които печелят визи за разнообразие, трябва да получат зелена карта до крайния срок на програмата до 30 септември. Макар Мехта да не разпореди удължаване на крайния срок, той призова администрацията на Тръмп да „положи добросъвестни усилия за бързо обработване и вземане на крайно решение“ за тазгодишните молби за визи за разнообразие.

file dv lottery, source displayed

Заповедта на Тръмп от април призова за прекратяване на визите за многообразие до края на годината. Новата заповед от съда ще важи за поне 918 спечелили от лотарията за зелена карта, заявяват адвокатите срещу Тръмп.

Съдия Мехта обаче отказа да блокира заповедта на Тръмп за спиране на други визи, включително визите H-1B, които се дават на висококвалифицирани работници и са често срещани в технологичната индустрия.

През юни Тръмп също издаде временни забрани за визите H-2B за сезонни работници и визите H-4 за съпрузи на притежателите на виза H-1B. Тогава администрацията заяви, че заповедите са част от усилията за защита на американските работници на фона на икономическата криза, причинена от пандемията на коронавируса.

Посолството на САЩ предупреждава за измама със зелените карти - Cross.bg

Тръмп многократно е предприемал мерки за ограничения за имиграционната система в САЩ. През 2017 г. той каза, че американските власти

избират най-лошото от най-лошото“

за имигрантите, които идват в страната, и призовава за прекратяване на лотарията за зелена карта.

Мехта цитира тези факти в своето решение, казвайки, че победителите в лотарията за многообразие идват в САЩ, търсейки „по-добър живот за себе си и семействата си“. Те не заслужават да бъдат „карикатурирани като престъпници или да бъдат използвани за политически цели“, каза Мехта.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *