Забраняват на офшорки договори с държавата

Държава, общини, държавни и общински компании да не влизат в договорни отношения с офшорни фирми, чиято собственост не е ясна.
Това реши парламентът, като прие с 88 гласа „за“ и 2 въздържали се на първо четене два проекта за офшорните компании. Единият е на шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС, а вторият е внесен от напусналия парламента червен депутат Георги Кадиев.
Проектът „Цонев“ забранява офшорни компании да получават сертификат за инвестиция класове А, Б, В, които им дава привилегирован статут. Друга поправка въвежда забрана публични дружества да бъдат придобивани от фирми със скрита собственост.
Освен тези рестрикции проектът „Кадиев“ въвежда допълнителни изисквания. Той предлага обаче и праг, под който законът да не действа – т.нар. квалифицирано дялово участие, фиксирано със специализирани закони. В тях най-ниският праг е 10%. Той ще се отнася и за онези дружества, за които няма специална регулация. Кадиев предлага още истинските собственици на фирмите да се обявяват в Агенцията по вписвания, а тя да предоставя информацията на НАП, ДАНС, БНБ, КФН и други надзорни органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *