Заговор срещу „Тойота“?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Гигант пред гибел?

Проблемите на „Тойота“, принудили концерна да изтегли от пазара милиони свои автомобили, станаха повод за необичайно много шум. Дали подхлъзването на японския гигант не се раздухва изкуствено? И в чия полза?

 

 
Акио Тойода, шефът на най-голямата автомобилна компания в света и внук на нейния прочут основател, беше принуден да приеме „поканата” за изслушване в сряда пред комисия на американския Конгрес. В „разпита” ще се включат и представители на американската администрация. Как се стигна до такова политизиране на проблема?
За проблемите на другите се мълчи
Автомобилите на „Тойота” действително показаха дефекти, вследствие на което започна мащабна акция по изтеглянето на определени модели от пазара. Но публичността, която случаят получава, всъщност надминава размерите на проблема.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Обама срещу „Тойота“?
Ето един конкретен пример в подкрепа на тази теза: ръководителят на Американската национална администрация за безопасност на движението (NHTSA) Рей ЛаХууд призна наскоро, че през последните 3 години оглавяваната от него агенция е изтеглила от пазара общо 23 милиона автомобила, „повечето от тях американско производство”. Малцина обаче знаят това. В нито един от случаите не се е стигало до толкова много шум, до такава политическа намеса и ескалация на обвиненията.
Вятър в платната на конкурентите
Доста по-различно стоят нещата с „Тойота”. За проблемите на концерна се говори от седмици насам. Водещото му място на световния пазар е поставено на карта. Според анализатори на автомобилната индустрия тази година концернът „Тойота” може да бъде изтласкан от лидерската си позиция в САЩ, като негови основни конкуренти ще бъдат местните „Дженеръл мотърс” и „Форд”. Откакто започнаха проблемите на „Тойота”, в платната на тези американски авто-производители задуха попътен вятър. Само преди година автомобилен Детройт издъхваше, а „Тойота” изглеждаше недосегаема. Но раздухването на обвиненията, че колите на „Тойота” са „опасни”, спря продажбата на осем модела на компанията, включително най-популярните „Камри” и „Корола”.
„Загубите на „Тойота” са печалба за Детройт”, казват специалисти от индустрията. Мнозина спекулират, че държавата има полза от това. Други смятат, че администрацията на Обама умело използва ситуацията с „Тойота”, за да наплаши купувачите на японски автомобили и да увеличи интереса към моделите made in USA. Да не забравяме, че американското правителство притежава над 60 процента дял в „Дженеръл мотърс” и 10 процента в „Крайслер”.
Слаба „Тойота“ е от полза за всички
Bildunterschrift: Акио Тойода – шефът на японския гигант
Дейвид Коул, шеф на водеща агенция за проучвания на автомобилната индустрия, коментира за Дойче Веле, че държавните интереси едва ли са фактор за шума около „Тойота”. „Политиците се включиха така активно най-вече заради налагащото се в обществото опасение, че Администрацията за безопасност на движението може да има нещо общо с проблема. Това е и целта на изслушването в Конгреса – политиците искат да са сигурни, че вината няма да падне върху тях. Не смятам, че дяловете на правителството в „Дженеръл мотърс” и „Крайслер” имат нещо общо.”
Независимо от тези предположения ясно е едно: „шоуто” в Конгреса няма да спаси репутацията на „Тойота”. Точно обратното: ще подкопае допълнително доверието на потребителите. Естествено, освен ако Тойода не успее да омагьоса законодателите, което е обаче малко вероятно. „Слаба „Тойота” е от полза за всички”, твърди пазарен специалист в статия за „USA Today”. Това признава и Дейвид Коул: „Няма съмнение, че неяпонските производители ще имат полза от всичко това. Убеждението, че качеството на японските коли е най-доброто, се изпари окончателно. Това увеличава шансовете на другите авто-производители – както на американските, така и на европейските”, казва Коул. От чисто любопитство го попитахме каква кола кара той самият. „Ами имам Кадилак”, бе неговият отговор.
 

 

 Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *