„Загорка“ ще инвестира 4 млн. евро през 2016 г.

„Загорка“ АД ще инвестира 4 млн. евро в пивоварната си в Стара Загора през 2016 г. Компанията изгражда нова пречиствателна станция, обновява сградния си фонд, производствени линии и ще продължи да развива продукта си „Ретро“.

До лятото на следващата година ще приключи окончателно изграждането на новата пречиствателна станция, която е на стойност над 2 млн.евро. Тя ще покрива производството на 2 млн. хектолитра бира, съобразено с капацитета на пивоварната. „С изграждането на пречиствателната станция от последно поколение ние мислим с години напред за драстично намаляване на отпечатъка на нашия бизнес върху околната среда, както и за ефективното управление на остатъчните биопродукти от дейността ни“, каза пред „Капитал Daily“ изпълнителният директор на компанията Николай Младенов.

Големите ремонти

За цялостното обновяване на сградния фонд на пивоварната са предвидени 500 хил. евро. След него помещенията трябва да отговарят на условията за термо- и слънцезащита, както и на всички други изисквания за съвременна сграда. Заедно с изграждането на пречиствателната станция ще бъде подменена и канализацията в самата пивоварна, за да може всички потоци на дъждовната вода да се вливат в нея.

На територията на пивоварната в Стара Загора в момента се извършват най-мащабните строително-ремонтни работи през последните години. Заедно с изграждането на пречиствателната станция се работи по цялостното обновяване на външния вид на всички сгради, както и разширяване на склада за готова продукция. През 2016 г. компанията ще реализира и проект за цялостно обновяване на административната си сграда. Кардиналните ремонти и строителните дейности са част от заложения „План 2020“, който очертава визията на пивоварната през 2020 година.

Повече сайдер и ретро

През 2016 година ще бъде извършено обновяване на кеновата линия в пивоварната с инвестиция от1 млн. евро. Предстои и обновяване на някои линии и машини. „Едно от най-мащабните начинания за нашата компания през 2015 г. беше сайдер производството, което „Хайнекен“ни повери за Балканите. Много рядко се дава правото на една пивоварна да произвежда сайдер – това на практика е съвсем различен продукт“, каза изпълнителният директор на „Загорка“.

Във връзка с производството на сайдер компанията е реализирала инвестиция в размер на 1 млн. евро. Голяма част от инвестициите на „Загорка“ през тази година са насочени към другия голям проект – производството на „Загорка Ретро“. За реализирането на този проект са закупени над 10 млн. бутилки. „Възобновихме чертежа на старата бутилка от едно време, за да я реставрираме във вида, в който тя е изглеждала някога.“ Бутилката се произвежда основно в България, но определено количество закупихме от Гърция, казва Младенов.

Отново към растеж

Компанията бележи ръст на производството си с около 2% през 2015 г., но от ръководството не посочват числа. За миналата година приходите й от стоки и услуги са 138.5 млн. лв. при 144 млн. лв. година по-рано, показва отчетът в Търговския регистър. Само на бира продажбата е 135.19 млн. лв.

По данни наAC Nielsenза първото шестмесечие на годината „Загорка“ има ръст в пазарния си дял от 0.3%.Ръстът на продажбите на компанията за деветмесечието на годината е между 1-2%. От години обаче Съюзът на пивоварите и компаниите не публикуват точни количества продадена бира и напитки по отделни компании и пазарния им дял.

„За нас това е изключително успешна година, като до голяма степен добрите резултати се дължат на новата ни марка „Ретро“. Тя надмина очакванията ни“, каза Младенов. Очаква се „Ретро“ да достигне 4% пазарен дял в обеми от целия бирен пазар. „Ако годината свършваше сега, то това определено щеше да е най-успешната ни година от приватизацията насам. Надявам се резултатите да се запазят и през следващите три месеца“, каза още Младенов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *