Загубата на НЕК за 2016 г. нараства с 42%

Загубата на Националната електрическа компания (НЕК) се е увеличила с 42% през 2016 г. сравнено с година по-рано и е 126.4 млн. лв., показват резултатите на компанията.

Това се вижда от предварителния годишен финансов отчет на компанията, цитиран от „Капитал Daily“.

Увеличението на загубата се дължи най-вече на нарастването на разходите в графа „други“, които през 2016 г. достигат 582.9 млн. лв., което е годишен ръст около 700%.

В отчета не се посочва какви са тези разходи.

Финансовите разходи на дружеството, които също са причина за лошия краен резултат, достигат 104 млн. лв. при едва 64 млн. лв. година по-рано. Предполага се, че това се дължи на лихвите, които компанията плаща по облигационната емисия от 500 млн. евро, пусната миналата година.

С 9.3% за година до 2.69 млрд. лв. спадат основните разходи на компанията – за купуването на електроенергия.

Според отчета приходите от продажба на електроенергия за регулирания пазар намаляват с 24%, което е очаквано заради факта, че през изтеклата година повечето бизнес клиенти излязоха на свободния пазар на електроенергия.

Намаление има и в приходите от директните продажби на НЕК на свободния пазар и за износ, които се свиват с 46% до 175 млн. лв., което също е очаквано предвид свития износ на ток.

През 2016 г. дългосрочните пасиви на НЕК се увеличават с 1.6 млрд. лв., достигайки близо 3 млрд. лв. Това се дължи на новите задължения на компанията към Министерство на енергетиката, които се увеличават с 805 млн. лв. Това вероятно са средствата, които бяха предоставени на дружеството от държавния бюджет, за да може да плати задълженията си по загубеното арбитражно дело за АЕЦ „Белене“, информира dnevnik.bg. От отчета обаче не става ясно защо не е посочен пълният обем на получените средства от 1.2 млрд. лв.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *