Загуба принуди Дойче банк да съкрати бонусите

Бонусите,  раздавани на персонала в Дойче банк,  бяха драматично съкратени с 80% , тъй като водещата немска кредитна институция излезе за втора поредна година на загуба.

Бонусите за 2016-а година ще бъдат намалени до 546 млн. евро спрямо 2,4 млрд. евро през 2015-а година, след като германската банка отчете нетна загуба в размер на 1,4 млрд. евро през миналата година. Общото заплащане, включващо фиксираната заплата и бонуси е намаляло с 15% до 8,9 млрд. евро от 10,5 млрд. евро през 2015-а година.

Банкирането на дребно в Германия, където маржовете на печалба винаги са били малки, страда под натиска на небивало ниските лихви в Европа. Общите разходи упорито остават високи, а банката се бори с правни предизвикателства, които могат да ѝ костват милиарди евро. Наскоро  „Дойче Банк” – стълб на следвоенната икономическа мощ на Германия и основен играч на глобалните капиталови пазари – дори отбеляза „рекорд“ при годишните загуби – 6,8 млрд. евро сред порой от глоби и отписвания на активи.

Когато през 2012 г. швейцарската „Ю Би Ес” (UBS) търсеше начини да подобри съдбините си, тя избра значително да съкрати звеното за инвестиционно банкиране – ход, който ѝ позволи да увеличи капитала и печалбата си. Но „Ю Би Ес” имаше лукса да се преориентира към управлението на богатство – нейна друга силна област. За „Дойче Банк”  водещо е инвестиционното банкиране и няма друг бизнес с подобен мащаб или доходност, на който да се опре.

Междувременно Дойче банка обяви през уикенда, че стартира емитирането на 687,5 милиона нови акции като част от плановете ѝ за увеличаване на капитала. Немският кредитор посочи, че очаква записването за новите акции да достигне 11,65 евро за една акция и интересът към тях да надвиши двойно новата емисия. Периодът за записване ще стартира от 21-ви март и ще продължи до 6-и април, като новите акции ще има същия дивидент, както съществуващите акции.

Новината за предстоящата в голям обем нова емисия доведе до спад на акциите на Дойче банка в началото на днешната търговия с близо 3% към 19,03 евро за акция.

 

Милен АТАНАСОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *