Задава се гроздобер с обещаваща реколта, но пазарът се ограничи

Като стабилен производител, известен с качествените си вина, нашата  страна  винаги е представлявала интерес за ценителите на алкохолните напитки, независимо дали с висок или нисък градус. Само за миналата година български вина с участието си в международни изложби са грабнали над 150 златни медала, и то само от престижни конкурси.

И сега, когато август вече си отива, според експертите състоянието на лозовите масиви в страната е много добро, което от своя страна създава сериозна доза оптимизъм у производителите на винени и десертни сортове грозде. Очертава се вече и едно сигурно ядро от сериозни и стабилни фирми за изкупуване и преработка на реколтата у нас, което от своя страна е известна гаранция за сигурната реализация на продукцията. По повод на доскорошните протести на „казанджиите“ и променените правила при варенето на ракията специалистите смятат, че сенчестият сектор в добива на грозде и преработката му в ракия и вино обхваща не повече от 5 до 10 на сто и това са предимно  стопани с по няколко декара лозе и те не могат да влияят сериозно на пазара.

Макар и малко, все пак наши продукти се изнасят за Англия, страни от Западна Европа, САЩ, Китай. Все още няма точна статистика колко вино и ракия се изнася и предлага в българските магазини в Испания, Германия, Франция и други страни, където българската диаспора вече има чувствително присъствие. Най-сериозни са загубите поради санкциите срещу Русия, наложени от ЕС след конфликта в Украйна и след референдума за присъединяването на Крим към Руската федерация.

Стефан ПРОНЧЕВ 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *