Задава се нефтено цунами. Иран, САЩ и Израел вадят оръжията

Всяка от страните твърди, че решението й е планирано отдавна за изпитване на въоръжение и тактики и няма нищо общо с плановете на останалите играчи в региона.  В същото време САЩ и Европейският съюз продължават да затягат санкциите срещу Иран. А износът на петрол е жизнено важен за икономиката на ислямската република.
Министърът на отбраната в Техеран съобщи в петък, че иранската революционна гвардия ще проведе мащабни учения в пролива Ормуз и Персийския залив през следващия месец.  Тренировките ще бъдат „най-голямата военноморска игра“, и в тях ще участва елитният корпус, воден от бригаден генерал Ахмад Вахиди, по данни на агенция Фарс. Името на учението е „Велик пророк“ и то ще бъде много по-мащабно от иранските военноморски маневри край Оман, който приключиха през тази седмица.
А САЩ и Израел се подготвят за общо учение за тестване на противоракетната отбрана в следващите няколко седмици. Наречените „Сурово предизвикателство 12“ маневри целят да подобрят системите за отбрана и сътрудничество между американските и израелските сили. Според израелски служител, цитиран от AP, по време на учението ще се тестват множество израелски и американски системи за противовъздушна отбрана.
През тази седмица руски експерти коментираха, че иранските ракети с дълъг и среден обсег са нереалистичен мит и че Техеран не само не разполага, но дори и не е близо до разработването на необходимите технологии.  Въпреки това Израел разположи нова система за противоракетна отбрана, наречена „Стрела“, която е съвместно разработена и финансирана със САЩ и е предназначена за прихващане на ирански ракети в стратосферата.
На фона на извадените оръжия, натискът върху Иран заради ядрената му програма се засилва.  ЕС ще спре вноса на петрол от ислямската република от 30 януари, а САЩ се готви да наложи финансови санкции, включително замразяване на банкови сметки, от юни тази година.
Едно е сигурно, повишаването на военната активност в региона ще изстреля нагоре цените на петрола, тъй като почти целият износ от добиваният в страните около Персийския залив нефт минава през пролива Ормуз. А черното злато вече се търгува за над 100 долара за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *