Задава се нов световен лидер във финансовия мениджмънт

BlackRock ще погълне инвестиционното поделение на Barclays срещу 13,5 милиарда долара. Ходът автоматично превръща BlackRock в най-големия финансов мениджър в света, информира Блумбърг.
Сделката се очаква да бъде приключена през декември тази година.
6,6 милиарда долара за Barclays Global Investorsкомпанията ще изплати на британската банка в брой, останалата част от сумата – в акции. Barclays ще поеме контрол върху 19,9 на сто от новата компания.
Новото формированиещеуправлява активи за над 2,7 трилиона долара, повече дори и от Федералния резерв. Пазарната стойност на компанията, чието име ще бъде BlackRock Global Investors,пък се оценява на 34 милиарда долара.
От третата по големина британска банка уточниха, че 8,8 милиарда долара ще бъдат използвани за увеличаване на капитала, за да се покрият загубите от раздадените „лоши“ кредити, пише Ройтерс.
Barclays беше и единствената банка на Острова, която отказа спасително държавно финансиране, за да оцелее, а потърси други източници. Значителни суми банката успя да привлече от страни от Близкия и Средния Изток. Най-големият арабски инвеститор в банката, обаче, обяви, чежелаеи да продаде дела си, което може и да се отрази негативно на останалите акционери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *