Задава се ръст на лошите кредити

На хоризонта вече се задава ръст на лошите кредити. Рискът граждани и фирми да закъсат с плащането на вноските е напълно реален – на фона на влошаване на епидемичната обстановка и на условията за правене на бизнес и при изтичане на временния мораториума, който бе наложен върху обслужването на задълженията заради коронакризата.

Над 3 милиарда лева лоши кредити попаднаха в колекторските фирми - DUNAVMOST.com

Необслужваните заеми може да нараснат след изтичане на кредитния мораториум, който е отложил временно регистрирането на неблагоприятни изменения в качеството на кредитния портфейл. Това се посочва в периодичното издание на БНБ „Банките в България“, информира   pariteni.bg.

С най-значителни обеми на кредити под мораториум сред водещите икономически сектори са „преработвателна промишленост“; „търговия на едро и дребно“; „операции с недвижими имоти“; „строителство“; „хотелиерство и ресторантьорство“ и „транспорт и складиране“, посочват от БНБ.

В централната банка отчитат, че повечето от тези сектори имат завишено ниво на заварени необслужвани заеми. Като принос за доброто състояние на капиталовата позиция на сектора оказа политиката на изграждане на капиталови буфери, както и решението на БНБ от март за капитализиране на печалбата на кредитните институции, отчитат в централната банка.

Срокът, до който заемите на граждани и фирми можеше да бъдат отложени, беше удължен до края на март 2021 г. Но 6-месечният срок на отсрочка на всеки конкретен кредит вече изтича за първите, които се възползваха от мораториума и отсрочиха заемите си още в началото на пандемията.

istock
istock

Нетният лихвен доход на банките за първото полугодие е 1,3 млрд. лв., като намалява със 75 млн. лв. (5,4%) на годишна база. Приходите на банките от лихви до юни намаляват (с 51 млн. лв., 3,4%) до 1,5 млрд. лв., а разходите за лихви нарастват (с 24 млн. лв., 16,5%) до 167 млн. лв.

БНБ предупреди за този риск в последното си издание „Банките в България“. Заради него централната банка дори прогнозира повишение на лихвите по заемите – особено потребителските, в следващите месеци, информира segabg.com.

Общият размер на необслужваните кредити е около 5.9 млрд. лв., показват данните на БНБ към края на септември. Това са 7.8% от всички кредити и аванси в банковата система. В сравнение с преди пандемията сумата на лошите заеми не е нараснала – напротив дори се забелязва леко намаление. Например в края на 2019 г. необслужваните заеми са в размер на 6.120 млрд. лв. или 6.5% от всички кредити.

Водеща причина за доброто представяне на банките въпреки безпрецедентното затваряне на редица икономически дейности през пролетта и последвалите съкращения на работна ръка и спад на доходите е кредитният мораториум. Това бе една от първите антикризисни мерки, предприети в началото на COVID-пандемията. От април до края на септември над 13 100 фирми и над 93 300 граждани получиха до 6 месеца отсрочка на вноските по заемите на обща стойност 9 млрд. лв., без това да се брои за просрочие.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *