Задава се ценова война за петрола

Сред членовете на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) няма единно мнение относно съкращаването на добивите на суровината, а борсови посредници вече говорят за задаваща се ценова война между страните от картела, след като Саудитска Арабия значително намали цените на добивания от нея петрол, обобщи Reuters

Цента на сорта Brent падна от $115 за барел през юни до 27-месечно дъно под $92 вчера, 2 октомври, и Иран, чийто бюджет е формиран при цена на суровината до $100, призова държавите от ОПЕК да предприемат стъпки за повишаване на световните цени. Очаква се на срещата на министрите на петрола от ОПЕК на 27 ноември да бъде обсъдена създалата се ситуация на пазара и по-специално на квотите за добив на държавите-членки на картела. Много от участниците в ОПЕК, вкл. министъра на петрола на Саудитска Арабия, не виждат смисъл от подобна ревизия и са сигурни, че търсенето на петрола през четвъртото тримесечие на годината ще се повиши.

Още повече, че държавите от картела съвсем скоро увеличиха добива си – през септември бе достигнато най-високото ниво от ноември 2012 г., когато бяха произведени 30,96 млн. барела дневно при официален лимит от 30 милиона. Въпреки това все още търсенето превишава по обем предлагането, затова и страните от ОПЕК не са готови да действат заедно, заяви пред Reuters източник, запознат с политиката на картела.

„За приемане на някакво решение, свързано с преразглеждане на квотите, е нужно съгласието на всички държави-членки на ОПЕК, а такова в момента няма“, уточни източникът.

Цените на сорта Brent паднаха с повече от 2 долара в четвъртък, след като Саудитска Арабия значително намали котировките на фючърсите за доставка през ноември за своите клиенти от Азия. Ирак и другите страни от ОПЕК също намалиха продажните си цена, но понижението на цената от страна на Саудитска Арабия на своя основен сорт Arab Light с $1 изненада всички участници на пазара.

„Това е неочаквано голямо понижение. Мисля, че конкуренцията ще накара и други членове на ОПЕК да смъкнат цените“, прогнозира един топ мениджърите на голяма петролна компания.

„По всичко личи, че ОПЕК се готви за ценова война. Затова и не очакваме стабилизиране на цените на петрола. Поне докато каретелът на приеме решение за намаляване на квотите на добив“, каза анализатор на стоковите пазари от Commerzbank. Самата банка понижи годишната си прогноза за 2015 г. за сорта Brent до $105 за барел, спрямо $110. Според анализаторите на Commerzbank, ОПЕК ще бъде принудена в края на годината да съкрати производството.

Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Кувейт повече от другите страни-членки на ОПЕК са готови на по-ниските цени на петрола на световния пазар, тъй като в продължение на много години техните бюджети трупат големи излишъци. Анализаторите посочват, че по-ниските цени могат да бъдат полезни за Саудитска Арабия, тъй като ще бъде отслабена конкуренцията на страни като Иран и Русия, и ще доведе до спад на инвестициите в производството на петрол от неконвенционални източници, включително от петролните пясъци в Канада и на шистов петрол в Съединените щати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *