Задграничният паспорт вече ще важи 10 години

Задграничните паспорти да са с двойна по-дълга валидност и да важат за срок от 10 години. Това предлага вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева с промени в Закона за българските лични документи. Предлага се също така сънародниците ни в чужбина да получават паспортите само с едно посещение в консулска служба.

Паспортите вече няма да са валидни 5, а цели 10 години, колкото и личните карти на пълнолетните българи. Предвидено е изменението да влезе в сила от 01 януари 2020 г., тъй като е необходимо да се предприемат действия по промяна на технологията на издаване. „С това изменение, което предвиждаме, мисля, че нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчението“, каза Захариева. Тя посочи, че изменението ще засегне всички. Предвижда се български лични документи да се вадят в чужбина само с едно посещение в консулска служба. Гражданите могат да изберат дали да посетят наше задгранично представителство при заявяването на документа, или при получаването.

Българите, които подадат лично заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или лична карта на домашния си адрес по куриер. До момента това не беше възможно, а най-бързата услуга, която можеше да получат сънародниците ни, е срещу заплащане документите им да пристигнат в консулската служба по DHL, откъдето да ги получат отново лично. С измененията се дава и втора възможност – нашите сънародници да подадат заявление онлайн, като удостоверят самоличността си със сканирано копие на свой стар документ, вместо с електронен подпис. В този случай обаче гражданинът трябва да посети лично съответното консулство, за да получи новия си документ, информира в.Стандарт.

Предвижда се двойно да бъдат намалени максималните срокове за издаване на документи, заявени в чужбина. Обикновената услуга, която до момента отнемаше 90 дни, ще се извършва за 45 дни. При бърза поръчка чакането ще е 30 дни, а не 60, както бе досега.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *