Задейства се ефектът на доминото при националните валути

Негативизмът за общата финансова система подсили перспективата измамените инвеститори в ипотечни ценни книжа да заведат колективен иск срещу продавалите тези продукти банки, което означава големи разходи за Bank of America, J.P. Morgan, Goldman Sachs и други. На седмична база понижението на DJIA е 2.2%.
Широкият индекс S&P500 и технологичният Nasdaq загубиха съответно 2.67% до 1154 пункта и 2.42% до 2468 пункта. Настроението в търговията с акции беше допълнително влошено от по-слабите от очакваното продажби през второто тримесечие на веригата за бързо хранене McDonalds, като акциите на компанията поевтиняха с 4.04%.
Рекордната цена по застраховането на гръцкия дълг и излизането на силния германец Юрген Щарк от борда на ЕЦБ поставиха еврото на сериозно изпитание. Единната валута се смъкна с почти 1.7% до 1.3657 долара, като коментарите на канадския финансов министър Джим Флаерти в рамките на срещата на Г7 в Марсилия, че Гърция може би ще трябва да излезе от еврозоната, никак не й помогнаха.
Задейства се ефектът на доминото – разпродажбата на евро рязко понижи стойността на останалите валути в Европа, като злотата, чешката крона и унгарският форинт се смъкнаха с над 2.5% към долара само за ден. Норвежката крона също загуби 2.37% към долара, което е силно нехарактерно за тази валута. Франкът загуби почти 1% – доларът обира негативите на колебливата финансова система и несигурен икономически ръст на Стария континент.
В рамките на доларовия индекс на Nasdaq, измерващ зелените пари в кошница от шест основни валути, USD се покачи с 1.27% до 77.24 долара, най-високо ниво от март насам. Щатската валута се засилва в ролята на сигурно убежище, нараснала заради валутните интервенции в Швейцария и Япония, докато Федералният резерв не дава сигнал, че ще бърза с монетарните стимули за икономиката.
Понижените перспективи на европейския бизнес и особено на европейските банки натегнаха върху индексите. В петък германският DAX се смъкна с 4.04% до 5190 пункта. Но това не беше най-силното падане в еврозоната, тъй като италианският FTSE MIB олекна почти с 5%. Британският FTSE100 се представи най-добре, като олекна само с 2.35% до 5215 пункта, а в Париж CAC 40 намаля с 3.60% до 2975 пункта.
В момент като този е разбираемо защо златото продължи да расте, въпреки многократните предупреждения за твърде бързото поскъпване на актива. 1859.50 долара за тройунция е цената, по която последно се търгуваха най-активните фючърсни контракти. Среброто затвърди усещането, че няма да последва златото в полета му, смъквайки се с 2.13% до 41.624 долара за тройунция.
Скъпият долар оказа сериозен натиск върху цените на суровините, особено на лекия суров петрол, който се понижи с 2.03% до 87.24 долара за барел. Но на седмична база петролът WTI бележи покачване от 0.9%, с което предните седмици на поскъпване на най-важния енергиен ресурс станаха три. Брентът струва последно 112.77 долара за барел, -1.55%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *