Задълженията на БДЖ са по 35 млн. евро на кредитор

По думите на Кръстев приватизацията на компанията няма да е под стойността, разписана в Агенцията за приватизация. Министърът подчерта още, че паралелно се работи за оздравяването на дружеството и допълни, че БДЖ е във фактически фалит от 2008 г.
В момента загубите на холдинга възлизат на 716 млн. лв. Задълженията към най-големите кредитори са средно по около 35 млн. евро на всеки един от тях, сред които е и германската банка Kfw, стана ясно от думите на Кръстев.
Кръстев обясни още, че по първия облигационен заем на дружеството е спряно плащането малко преди той да бъде изплатен и са натрупани допълнително лихви. В момента задължението по него е от порядъка на 6 млн. лева, допълни той. „Ще направя всичко възможно, за да оздравим дружеството. Каквото е необходимо аз съм на среща“, заяви транспортният министър.
Той обясни, че е бил много обезпокоен за състоянието на БДЖ от сигналите, които е получил от големите кредитори. Според тях няма добра и ясна комуникация с дружеството и те не знаят, какво реално се случва в него.
От думите на Кристиан Кръстев стана ясно, че кредитният съвет на големите кредитори на БДЖ има консултативен характер, който ще дава ясни послания и ясна информация към кредиторите, но няма да има управленски функции. В понеделник транспортният министър ще се срещне с двата най-големи кредитора, а до този момент се е срещнал със представителите на синдикатите и със Световната банка.
В края на месеца всички нови вагони, закупени от Турция, ще бъдат в България и като мине тестовият период от около една седмица, ще бъдат представени официално на хората, каза още транспортният министър. Като бивш директор на самолетна компания Кръстев заяви, че ще продължава да подкрепя развитието на авиацията и допълни, че е възможно да има директна връзка София-Ню Йорк, но при условие, че има оператор, който може да изпълни презокеанки полет без междинно кацане.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *