Задълженията на домакинствата са скочили с 40 процента

Задълженията на българските домакинства са се увеличили за последната година. Средният размер на дълга е с 40 процента по-висок – от около 780 лева вече е малко над 1100 лева. Според Милена Видева от Асоциацията на колекторските агенции причината се крие в това, че банките отново са се ориентирали към отпускането на потребителски кредити. Ако предишни години домакинствата са трупали задължения най-вече за електроенергия, телефон, вода и парно, сега дълговете им са от потребителските кредити. С помощта на един потребителски кредит могат да се задоволят някои средно необходими нужди на семейството – летен ремонт, подготовка на ученик или с  малко повече риск – лукса за една лятна почивка, която може да ти излезе и през носа, ако закъсаш с изплащане на задължението си.

Профилът на длъжниците: обичайният заподозрян е от силния пол, на възраст до 30 години, среднообразован, който е посегнал към потребителски или бърз кредит най-вече за повишаване стандарта на живот и имиджа си. Жените с малки изключения са по-предпазливата половина на човечеството, която посяга към кредитите предимно в името на семейното щастие. Макар и рядкост сред тях има и такива, у които преобладава  хазартния дух, затова и често можем да ги видим пред едноръките бандити в игралните зали или в бинго залата, чакайки големия си удар със свито сърце.

Общата картина при това положение не изненадва: физическите лица/аз, ти, той и ние, вие, те – приятели и съседи, познати и непознати/ за една година съвсем доброволно сме се натоварили с три пъти повече задължения към фирмите, които събират борчовете. Така че преди да посегнете към бързия и лесен кредит, спомнете си за онзи професионално обигран и почти ласкав глас на служителка от колекторската фирма, която няма да ви дава мира по телефон или със специални куриери и ще ви напомня за задължението, което се олихвява със скроростта на гъба след дъжд, дори и по-бързо…

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *