Заетостта в Италия е по-важна от брюкселските лимити за дълг и дефицит

Правителството в Рим е готово да надвиши европейските лимити за бюджетния дефицит и за държавния дълг, ако това е необходимо, за да се стимулира заетостта в страната, заплаши във вторник италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини.„Ако е необходимо да нарушим някои от лимитите в рамите на ЕС, като лимита от 3% на бюджетния дефицит спрямо БВП, или отношението на дълга спрямо БВП в размер между 130% и 140%, ние сме готово да го направим“, подчерта Салвини. „Докато не достигнем безработица от 5%, ние ще харчим всичко, което е необходимо и ако някой в Брюксел се оплаква, това няма да бъде наша грижа“, подчерта италианският вицепремиер.

Коалиционният партньор на Салвини, другият вицепремиер – Луиджи ди Майо, заяви по-късно пред репортери, че е „доста безотговорно“ да се създава напрежение на пазарите, се говори за увеличаване на и без това високото равнище на дълга на Италия.

Отправените от Матео Салвини заплахи са факт, след като през миналия октомври ЕК отхвърли първоначалния проектобюджет на Италия за 2019-а година, включват бюджетен дефицит в размер на 2,4% от БВП на страната, описвайки този  фискален план като „особено сериозно отклонение от препоръката на Съвета на Европа от 13-ти юли 2018-а година“.

Подновените притеснения относно бюджетната политика на Италия се отразяват негативно на европейските фондови пазари, като под най-силен натиск от продажби се намират акциите, търгувани на борсата в Милано.

Италианският фондов индекс MIB се понижава в сряда с 1,04% след продажби на банковите акции. Акциите на Unicredit се понижават с 1,64%, на Mediobanca – с 2,28%, на Banco Bpm – с 1,24% и на Intesa Sanpaolo – с 1,67%.

Европейският банков индекс Stoxx Euroep 600 се понижава с 0,6% в резултат и на спад на акциите на Raiffeisen Bank International с близо 5% и на ABN Amro – с 1%, след като двете големи кредитни институции отчетоха по-слаби от очакваното печалби през последното тримесечие.

Общият индекс Stoxx Euroeеp 600 пък се понижава с 0,26%, френският CAC 40 – с 0,4%, а германският DAX 30 – с 0,5%, въпреки че по-рано днес немската статистика отчете нарастване на водещата европейска икономика през първото тримесечие с 0,4% след стагнация в края на 2018-а година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *