Законът RESTRICT: Крипто, Tik Tok и другите технологии под заплаха

Ако бъде приет, законопроектът може да има широкообхватни и неочаквани последици за различни технологии, включително за крипто. Coin Center предупреждава, че RESTRICT ще даде на Министерството на търговията нови правомощия, които биха могли да се използват за преглед и предотвратяване на транзакции, считани за риск за националната сигурност.

Законопроектът прилича на Закона за международните извънредни икономически правомощия, който дава на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите правомощия да блокира американци да извършват транзакции със страни, на които са наложени санкции.

Потенциална злоупотреба с RESTRICT

Coin Center предупреждава, че RESTRICT създава широки правомощия с малко проверки и може да бъде злоупотребяван за забрана на почти всичко, свързано с “чуждестранен противник“.

Законът ще бъде по-лесен за прилагане и по-труден за оспорване от Закона за международните извънредни икономически правомощия, което поражда опасения относно потенциалните му последици за крипто пространството. Според законопроекта за чуждестранни противници на САЩ се смятат Китай, Куба, Иран, Северна Корея, Русия и режимът на Мадуро във Венецуела. Законопроектът предвижда наказания от лишаване на свобода до 20 години и глоби в размер на $250,000 или повече.

Опасения за крипто пространството

Coin Center изразява загрижеността си за потенциалните последици от законопроекта за крипто. Аналитичният център посочва санкционирането от OFAC на неизменните смарт контракти на Tornado Cash като злоупотреба със закона за забрана на клас технологии. Със своя широк обхват RESTRICT може да доведе до подобни последици.

Водещият автор на законопроекта, демократът Марк Уорнър, смята, че САЩ се нуждаят от всеобхватен, основан на риска подход за справяне с източниците на потенциално опасни технологии, преди да се установят в Америка.

Други потенциални заплахи за технологиите

Макар че законът е внесен на фона на подозренията, че притежаваната от китайци компания зад TikTok събира данни за потребителите от името на китайското правителство, потенциалните му последици могат да се разпространят и извън приложението.

Правни експерти подчертават, че неясната формулировка на RESTRICT може да се използва за ограничаване на различни технологии, включително виртуални частни мрежи (VPN). Сред вносителите на законопроекта е Кирстен Джилибранд, съавтор на Закона за отговорни финансови иновации заедно със Синтия Лумис.

Ако бъде приет, законопроектът може да има значителни и непредвидими последици за различни технологии. Макар че има за цел да се справи с продължаващата заплаха, която представляват технологиите от страна на чуждестранни противници, неясният му език и липсата на проверки може да доведат до злоупотреби и непредвидени последици. Потенциалното му въздействие върху крипто пространството, включително забрани за определени технологии и транзакции, е повод за безпокойство.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *