Зала „Махатма Ганди“ отвори врати след рязане на лента и интересни презентации

Българо-индийският технологичен форум „Махатма Ганди“ днес проведе официална среща и извънредно заседание на фондацията в модерна зала, която също носи името на  уважавания от цял свят водач на нацията. Залата е  разположена в учебния корпус на Тех парк Оптела в Пловдив и заема централно място в образователния комплекс тук. Оборудвана е с аудиовизуални средства, посредством които в нея могат да се провеждат не само учебни, но и други занимания с образователна и социална насоченост.

Рязането на лентата   мина  през  сърдечното ръкостискане на представителите  от малката европейска и голямата азитска държава, връзките между които не започват от днес със сувенирните парчета от трикольорната ивица, а датират от преди няколко години. А продължението, след традиционното представяне на домакини, гости и ортанизатори, се оказа едно великолепно начало на предстоящите срещи, разговори и идеи за реализация в един такъв иновативен сектор като информационните технологии.

Защото първият лектор, долетял от голямата страна, бе Аксел Ангели, представител на Асоциацията на ИТ фирмите в Индия, и той направи една великолепна и артистична презентация не само на сектора, но и на своята родина: от бенгалските тигри до свещените крави,  от Тадж Махал до киноцентъра Боливуд, за да завърши с една ласкава оценка на Марк Твен за душата и характера на индийския народ.

Естествено, най-обширно място в неговото изложение беше развитието на иновациите в страната. Той не скри и някои от основните причини, които спъват индийската икономика, например, че в близо една трета от държавата няма целодневно електричество, големите разстояния между населени места без никакви пътища, особено в селските райони и т.н Какво се прави ли? Поставя се на опредени места нещо като телефонен хъб и чрез него се осъществява предаването на сигнал. И нещо повече, които не е встрани от темата: днес близо 90 на сто от индийците вече имат смартфони и така статистиците /с плюс/минус 10 на сто отклонение / обявяват броя на жителите на страната според регистрираните от операторите апарати! Да, по телефоните, защото индийците днес не пазаруват с карти от банкомати, а със смартфони, на тях си получават паричните преводи, вадят си билети за кино или транспорт и т.н.

Според прогнозите, цитирани от Аксел Ангели, в близките десет години Индия ще бъде държавата  с най-многобройна работна сила в света, а през следващите няколко години –  и в първата тройка на икономическите сили на планетата.  Лекторът образно се изрази: Индия разполага с много млада и силна работна ръка, която няма обаче опит. Европа – обратното: намаляваща работна ръка, но с много опит. И това според него е база за едно взаимнополезно сътрудничество, които може да води до добри резултати. И тук без образование не може да се мине, затова трябва да се заложи на бързите и ефективни форми като онлайн обучението. В Индия с особен  приоритет сега се ползва една голяма инициатива  в образованието – Smart City, в която са включени около 100 различни проекта и тези нови умни градове се предвижда да се изградят на зелена  поляна – каквито примери има в Русия – Новосибирск, в САЩ също.

Ненапразно и в Индия вече най-големите компании, водещи в света като Майкрософт, са обособили своите  центрове за обслужване, а някои дори обмислят да преместят и седалищата си в страната. Цифровите плащания от своя страна са развили приложението на блокчейн технологиите, електроннатата търговия заема все по-голям процент от оборотите в страната. Индийските власти много разчитат на иновативните технологии и при решаването на един друг сериозен проблем за страната – здравеопазването. Със своя опит в тази област Индия и съседен Бангладеш могат да послужат като модел на страните от Африка, където съществуват сходни проблеми.

И като естествен финал на атрактивното и познавателно представяне на  съвременното  приложение на иновациите в Индия от Аксел Ангели, той се присъедени към подписания в началото на тази година меморандум между Тех парк Оптела и  Silicon City College от щата Бангалор.

След гост-лектора щафетата беше поета от домакините, които представиха  иноновациите на основни дъщерни дружества в туризма, ИТ и финансите  – платформите ТрипХВ, Клубчейн, ФинЕтика. Последва и презентация на клъстера „ИТ Хъб Махатма Ганди“.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *